Sophie (16) wil reis van haar leven maken

IJmuidenDe 16-jarige Sophie van der Pol is van plan de reis van haar leven te gaan maken. Zes maanden op het schip van School at Sea naar het Caribische gebied. Een droom die echter alleen werkelijkheid kan worden als ze voldoende geld bijeen weet te krijgen om de reis te kunnen maken. Daarom is de IJmuidense op zoek naar bedrijven die haar willen sponsoren.

Via een vriendin hoorde Sophie voor het eerst over School at Sea. ,,Dat was vorige zomer’’, vertelt ze. ,,Ik doe aan duiken en die vriendin ook. Zij was meegegaan met School at Sea.’’ De drijvende onderwijsinstelling vaart jaarlijks met 36 leerlingen uit havo 4 en vwo 4 en 5 naar de Cariben voor een rondreis langs diverse landen. Niet alleen blijven deze leerlingen gewoon hun reguliere onderwijs aan boord volgen, ook leren ze er van alles bij op nautisch gebied en op het gebied van leiderschap en samenwerking aan boord. ,,Na deze reis sta ik sterker in mijn schoenen en zal ik onafhankelijker zijn’’, meent Sophie.

Tot nu toe was ze nooit langer dan twaalf dagen van huis. Toch is ze niet bang dat ze snel heimwee zal krijgen. ,,Ik ben ook wel eens met slechts één van mijn ouders op vakantie geweest en toen viel dat ook erg mee. Het mooiste van deze reis lijkt me dat ik al die verschillende culturen ga leren kennen van landen waar de mensen zo anders leven dan in Nederland.’’ School at Sea vaart vanuit Nederland naar Tenerife en vanuit daar via de Kaapverdische eilanden naar onder meer Dominica, Curaçao en Cuba. Na het selectieweekeinde, dat afgelopen december plaatsvond, bleven vijftig kandidaten over. Loting moet komende zomer bepalen of Sophie mag meevaren.

Toen ze vorig jaar het plan met haar ouders besprak, kreeg ze positieve reacties: ,,Ze vinden het natuurlijk wel spannend, omdat ik zes maanden lang van huis weg ben, maar ze willen wel graag dat ik het ga redden om het benodigde bedrag bijeen te krijgen.’’ Dat bedrag is 22.500 euro en om dat te realiseren is Sophie inmiddels allerlei acties gestart. ,,Ik ontwerp sokken, die ik vervolgens wil gaan verkopen. En ik sta op rommelmarkten spullen te verkopen.’’ Het merendeel van het sponsorgeld zal echter van bedrijven moeten komen. ,,Het is wel lastig om bedrijven te vinden die een groot bedrag beschikbaar willen stellen’’, weet ze inmiddels.

Natuurlijk stelt Sophie voor deze bedrijven een aantal tegenprestaties in het vooruitzicht: ,,Ik maak promotie voor de bedrijven op mijn website en ik kan tijdens de reis gesponsorde kleding dragen. Ook is het vanaf een bepaald bedrag mogelijk om een vlag van het bedrijf in het want van het schip te hangen.’’ De tijd begint te dringen, want op 25 oktober vertrekt het schip en dan moeten de financiën rond zijn. Voor Sophie is het de laatste kans, want: ,,Ik zit nu in vwo 4 en volgend jaar dus in vwo 5. Het jaar erna mag ik niet meer mee, want dat is mijn examenjaar.’’

Bedrijven die Sophie willen helpen om haar droom waar te maken, kunnen op sophieopzee.jouwweb.nl meer informatie vinden of direct contact leggen via sophievanderpol@hotmail.com /06-45600234. (Bos Media Services)