Soli gekozen tot beste cultuurvereniging van Nederland

Soli is gekozen tot Vereniging van het Jaar in de categorie cultuur. De leden werden donderdagavond ‘overvallen’ door burgemeester Frank Dales, Rabobank-directeur Martijn van der Schaaf en vertegenwoordigers van NOC*NSF, LKCA en Kunstbende, de initiatiefnemers van de verkiezing.

Verenigingen in heel Nederland werden aan het begin van het jaar uitgedaagd hun verenigingsverhaal te delen via verenigingvanhetjaar.nl. In driekwart van alle gemeenten deden verenigingen mee aan de verkiezing. Per provincie werd de vereniging met de meeste stemmen en hoogste beoordeling provinciewinnaar.

Alle verenigingen werden de afgelopen maanden getoetst op maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Eerder deze week werd bekend dat Soli was doorgedrongen tot de laatste drie cultuurverenigingen. De overgebleven concurrenten kwamen uit Groningen en Utrecht.

,,Dit is echt een voorbeeld vereniging”, aldus de jury. ,,Soli is goed georganiseerd, er worden mooie creatieve prestaties geleverd en er zijn veel betrokken leden en vrijwilligers. Het is geen feest als Soli niet is geweest. Maar óók zijn zij voorloper op het gebied van maatschappelijke impact en betrokkenheid in de gemeenschap. Dit zal voor verenigingen in de toekomst steeds belangrijker worden. Oftewel een vereniging die het verdient om in de schijnwerpers te staan.”

Deze muziekvereniging heeft veel actieve vrijwilligers waarvan het motto is ‘dat lossen we samen op’. Zo organiseren ze na het faillissement van de muziekschool nu professionele lessen in eigen huis. Ze zijn zichtbaar in de buurt en gaan mee met de tijd. Dat uit zich met name in gedurfde optredens met bijzondere cross-overs met bijvoorbeeld dans,- dicht,- en schilderkunst. Ook houden ze zich bezig met het project ‘meer muziek in de klas’. Het is een club voor jong en oud met een eigen muziekcentrum en als speciaal onderdeel een ludiek ‘Stil orkest’.

Voorzitter Simon Heeremans gaf als reactie na het ontvangen van de prijs: ,,Toen ik kwam aanfietsen en de burgemeester zag staan, wist ik het. Dit is echt een prijs voor de vereniging en alle mensen die ons in de afgelopen bijna 110 jaar zijn voorgegaan. Het is nu feest, maar we zijn er ook voor elkaar in mindere tijden.”

Naast de titel ‘Vereniging van het jaar’ wint Soli een reeks masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de Velsense muziekvereniging extra in de schijnwerpers te zetten. (foto: Reinder Weidijk)