Sensor meet impact bulkcarriers bij lichterpalen

Op twee enorme lichterpalen in de haven van IJmuiden zijn draadloze sensoren geplaatst. Het Amsterdamse bedrijf 30MHz meet de impact van het aanmeren van bulkcarriers en monitort 24 uur per dag de conditie van de palen. 

In IJmuiden wordt de lading van bulkcarriers die te diep steken voor de sluizen en het Noordzeekanaal overslagen in kleinere schepen. Die liggen tijdens dit zogenoemde lichteren aan twee lichterpalen. Daarop zijn sensoren geplaatst die alle bewegingen registreren en vastleggen in een grafiek.

Van elk moment in die grafiek kan een 3d-beeld van de lichterpaal worden getoond. De door de sensoren vergaarde gegevens worden real time visueel gemaakt op een dashboard. In geval van een ongewone beweging wordt die meteen gemeld bij de afdeling beheer en onderhoud van het havenbedrijf.

In de voorbereidingsfase van het project zag 30MHz zich voor diverse problemen gesteld die samen met innovatiedeskundigen van Havenbedrijf Amsterdam zijn opgelost. Zo gebruikt men vanwege het ontbreken van een vaste stroomverbinding accu’s en batterijen die slechts eenmaal per jaar hoeven te worden vernieuwd. Dat is met het oog op de situering van de lichterpalen in open en vaak ruw water van groot belang.

Ook was het een uitdaging om een optimale beschikbaarheid van de door de sensoren vergaarde informatie te kunnen garanderen. Het havenbedieningscentrum in IJmuiden kreeg een gateway die communiceert met de twee lichterpalen. Dat kan mede dankzij de plaatsing van speciale antennes op de palen en ook op twee boeien die daar vlakbij liggen. Daardoor is een optimaal signaal zelfs als een aangemeerde bulkcarrier in de weg ligt mogelijk. Verder werd materiaal gebruikt dat onder vaak barre omstandigheden  (wind, zout, meeuwenpoep, stof en zon) tegen een stootje kan.

De sensoren meten hoe ver bij het aanmeren een rubberen bumper die aan de palen is bevestigd wordt ingedrukt. En ook in welke mate het schip de palen opzij of naar achteren duwt. Op basis van de door de sensoren geleverde informatie kan worden besloten tot aanpassing, herstel of vervanging. Dat laatste is mede met het oog op vaak lange levertijden van belang. (foto: Eveline Renaud)