Senioren bij Telstar op de mat tijdens Walking Football

Velsen – In het station van Telstar werd vorige week wandelend gevoetbald. Het Oldstars Walking Football is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, Careworx en Telstar met als doelstelling om ouderen een sportieve tijdsbesteding te kunnen bieden die ze gezond en sociaal betrokken houdt. Acht teams uit de regio waren woensdagmiddag van de partij.

Voetballen, maar dan anders. Niet rennend over het veld, maar uitsluitend wandelend. Dat wil zeggen dat op geen enkel moment twee voeten tegelijk van de grond mogen zijn. Een nieuwe vorm van voetbal, speciaal bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. ,,We liggen goed op koers’’, vertelt projectleider Johan Annema. Hij werkt sinds een half jaar namens het Nationaal Ouderenfonds voor projectbureau Oldstars en stelde zich bij aanvang ten doel om vier tot zes verenigingen in de regio Kennemerland te betrekken bij het initiatief. Verenigingen in Spaarndam en Zwanenburg waren er snel bij, ook in Uitgeest is Walking Football inmiddels een feit en de Beverwijkse voetbalvereniging DEM heeft ook de eerste training voor 55-plussers gegeven. Bij Telstar bestond deze nieuwe vorm van seniorensport al enige tijd en daarom was het Rabobank IJmond Stadion in Velsen-Zuid de ideale plek voor de eerste regionale meeting. De oudste deelnemer die woensdagmiddag op het veld verscheen is 84 jaar, waarmee direct duidelijk wordt dat dit een sportvorm is die tot op hoge leeftijd kan worden beoefend.

Vooralsnog is het Walking Football een mannenwereld, maar daarvoor heeft Johan Annema een goede verklaring: ,,Vrouwen boven de 55 hebben vaak geen ervaring met voetbal. Bovendien hebben ze vaak ook een beter sociaal netwerk. Vrouwen gaan bijvoorbeeld naar zwemmen, yoga of gymnastiek. Je ziet vaak dat mannen niet zo zuinig zijn geweest op hun sociale netwerk. Als ze met pensioen gaan, komen ze thuis te zitten en dan gaan ze bekijken waar ze iets kunnen gaan doen.’’ Toch constateert de projectleider dat ook vrouwen zich inmiddels her en der in het land aanmelden voor het Walking Football. En er is nog een trend: ,,Je ziet steeds meer dat ouderen op latere leeftijd bij een sportvereniging willen komen. Het is de kracht van de vereniging dat iedereen laagdrempelig mee kan doen. Er worden ook nieuwe activiteiten ontwikkeld, zoals een wandelclub die start vanuit de sportkantine. Die sportkantine krijgt steeds meer een buurthuisfunctie.’’ Uitgebreide informatie over het Oldstars Walking Football is op de website www.oldstars.nl te vinden. (Bos Media Services, foto’s: Björn Martens)