Seizoen vol toppers in Velsense theaters

Groeten uit IJmuiden! Onder dit motto presenteert de Stadsschouwburg Velsen haar plannen voor het nieuwe theaterseizoen. Vanaf vandaag kan er op de website van de schouwburg al een kijkje worden genomen. Op zaterdag 25 april valt de nieuwe theatergids op de deurmat. Theaterliefhebbers kunnen dan vanaf vrijdag 1 mei om 10.00 uur kaarten bestellen voor sterren als Bert Visscher & orkest, Ik & Simon, Percossa, Harrie Jekkers & Jeroen van Merwijk, de toneelstukken Fatal Attraction en Intouchables, Rob de Nijs en de musicals Grease en Willem Ruis.

Mede dankzij het overweldigende succes van de jubileumproductie Het meisje van Velsen is er een nieuwe serie in het leven geroepen: Groeten uit IJmuiden! Dat staat aan de ene kant voor professionele artiesten die samenwerken met lokale, Velsense makers. Zo haalt Brigitte Kaandorp speciaal voor de Stadsschouwburg zoveel mogelijk shanty- en zeemanskoren uit IJmuiden en omgeving bij elkaar om tijdens Sail een avond vol onvervalste zeemanspret en –sores te presenteren. Ook operazanger, musicalster en tv-presentator Ernst Daniël Smid weet dat Velsen over hemelse stemmen beschikt. Voor zijn muzikale ode aan het voorjaar ‘Lentekriebels’ zingt hij samen met zo’n 100 amateurzangers van onder meer de koren Sparkle en Voices bekende klassiekers uit de musical, film en kleinkunst.

Aan de andere kant staan in Groeten uit IJmuiden artiesten centraal die hun wortels in Velsen hebben liggen. Zo sluit de Santpoortse zangeres Krystl in de Stadsschouwburg haar eerste theatertour ‘KRYSTL in het KLEIN’ af. Daarnaast komt onder meer meesterpianist Cor Bakker langs met de Frans-Nederlands-Velsense zanger Gerard Alderliefste, speelt het ‘Meisje van Velsen’ Eline Schmidt Tante Sidonia in de familiemusical ‘Suske & Wiske en de Circusbaron’, houdt de IJmuidense cabaretier Arie Koomen zijn dernière in het Witte Theater en is de Velsense poppenspeelster Mieke van der Hulst op pad met Dirk Scheele in de jeugdvoorstelling ‘Lekker weertje, Dikkie Dik’.

Het belooft een rijk en gevarieerd seizoen te worden. Zo is de Stadsschouwburg Velsen een samenwerking aangegaan met het onlangs heropende Witte Theater. Daar is bijvoorbeeld Lebbis te zien met een try out, het Haarlemse cabaretduo Speelman & Speelman, toneelgroep Het Volk en acteur Bram van der Vlugt die samen met zijn muzikale kinderen optreedt. In de Schouwburg is een keur aan gerenommeerde namen te zien als Claudia de Breij, Daniël Arends, ‘Cirque Stiletto 3’ met diva Karin Bloemen, het theatercollege van astronaut André Kuipers, Simone Kleinsma solo en de spectaculaire nieuwe show van de Ashton Brothers. Dit is slechts een tipje van de sluier. Het volledige aanbod is te vinden in de nieuwe theatergids. (foto: Ron Pichel)