Schepen botsen op zee

De visserskotter LT-36 is zondagochtend met aanzienlijke schade aangekomen in IJmuiden. Het schip was op 45 mijl west van Hoek van Holland in aanvaring gekomen met de 100 meter lange chemicaliëntanker Orakai.  De LT-36 heeft IJmuiden als vaste aanloophaven.

De KNRM-reddingboten uit Hoek van Holland en Stellendam en enkele schepen in de buurt zijn te hulp geschoten alsmede een helikopter en een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht. Rond 08.00 uur bleek dat er alleen materiele schade was en geen gevaar voor de bemanning. De tanker kon zijn reis vervolgen naar het Britse Portbury nabij Bristol. De kotter is onder begeleiding van de KNRM naar IJmuiden gevaren. Eerst was dat de reddingboot Kitty Roosmale Nepveu van Scheveningen, later de reddingboot Koos van Messel uit IJmuiden.

Op de foto is duidelijk te zien dat aan de bakboordzijde het stuurhuis zwaar in elkaar is gedrukt. Voor de mensen die moesten sturen was het een koud klusje want de ramen liggen er grotendeels uit. Aan de andere zijde heeft men schade opgelopen aan het vistuig. Achterop is een portaalmast geknikt. Onder water is een dieseltank met 8 ton diesel geraakt. De meeste diesel is op zee uitgestroomd.

De kotter mocht in IJmuiden naar binnen nadat het kustwachtvliegtuig had vastgesteld dat er geen uitstroom meer was. In de haven is eerst een oliescherm gelegd voordat met lossen werd begonnen. Naar verluid was de kotter aan het vissen toen de aanvaring plaats vond. Wat er precies gebeurd is wordt mogelijk later bekend. Mensen van Rijkswaterstaat, politie en Koninklijke Marechaussee zijn aan boord om met de bemanning te praten.

De kotter vaart onder Engelse vlag (Lowestoft), maar is eigendom van een rederij uit Katwijk en heeft IJmuiden als vaste aanloophaven. (foto: Ko van Leeuwen)