Scheepstimmerbedrijf verhuist naar IJmuider Delta

IJmuiden – Scheepstimmerbedrijf H.J. Smit & Zn. verlaat na meer dan een eeuw de Trawlerkade. Het bedrijf verhuist in eerste instantie naar een tijdelijk onderkomen aan de Industriestraat. In de tweede helft van dit jaar zal het bedrijf zijn intrek nemen in een pand op het bedrijventerrein IJmuider Delta, ten noordoosten van de Halkade. Eigenaar Harry Smit, inmiddels de vierde generatie in het familiebedrijf, verlaat zijn vertrouwde plek met gemengde gevoelens.

Het is in emotionele zin best een grote stap voor Smit om de plek te verlaten waar zijn overgrootvader in 1913 het scheepstimmerbedrijf begon. Vanaf dat moment bouwde het bedrijf gestaag aan een goede reputatie op het gebied van scheepstimmerwerk. Het werk veranderde door de jaren heen niet veel, maar de haven van IJmuiden veranderde wel. Kleine visserijbedrijven hielden het niet vol en verdwenen, met als gevolg minder klandizie voor het scheepstimmerbedrijf. Harry Smit: ,,Vroeger was er genoeg werk, maar tegenwoordig staat de haven vol met koelhuizen, in plaats van dat er nog écht gevist wordt. Er is nu alleen nog maar werk vanuit Cornelis Vrolijk.’’ Toch wist Smit zijn bedrijf in de loop der jaren altijd overeind te houden. Wat hem daarbij bepaald niet hielp, was het feit dat het huidige bedrijfspand nauwelijks te vinden is.

In 2005 werden in de IJmuidense haven maatregelen genomen die een nasleep vormden van de aanslagen in New York op 11 september 2001. Wereldwijd moesten de veiligheidsregels in havens worden aangescherpt omdat de Verenigde Staten anders geen schepen uit deze havens meer wilde toelaten. Voor het bedrijfspand van Smit, dat er toen al enkele tientallen jaren stond, betekende het dat het door middel van een hek van de Trawlerkade werd gescheiden. Sindsdien moeten bezoekers vanaf de Trawlerkade eerst linksaf slaan, dan rechts de Middenhavenstraat in en vervolgens vlak voor de vuurtoren weer rechtsaf. Smit stapte naar de rechter, werd zelfs in het gelijk gesteld maar kreeg in hoger beroep alsnog te horen dat de situatie niet zou veranderen. Zelfs een goede bewegwijzering naar het bedrijfspand kwam er nooit.

Des te bewonderenswaardiger is het dat het bedrijf al die tijd bleef floreren. Toen buurman Kloosterboer de behoefte had om uit te breiden, trad Harry Smit met dat bedrijf in overleg. ,,We zijn er naar beider tevredenheid uitgekomen’’, reageert Smit. Hij vestigde zijn bedrijf voor zes maanden aan de Industriestraat 17d, hemelsbreed slechts tweehonderd meter verderop. Daarna wordt het nieuwe bedrijfspand in de IJmuider Delta geopend. ,,Een locatie die het bedrijf perspectief biedt voor de toekomst’’, aldus Smit. Zoals een vissersschip menig zware storm moet doorstaan, zo lijkt het scheepstimmerbedrijf in vrijwel elk ander opzicht zwaar weer goed te kunnen doorstaan. ,,Ik hoop dat pa ‘daarboven’ trots op me is’’, zegt hij veelbetekenend.

Foto:

Een archieffoto van het oude bedrijfspand in IJmuiden, vlakbij de vuurtoren. Foto: aangeleverd