Saxofonist Hans Boetje viert 50-jarig jubileum met tango-cd

Santpoort – In september 1971 bracht Brown Sugar van de Rolling Stones Hans Boetje op het idee om saxofoon te gaan spelen. ,,In die tijd dacht ik dat het over bruine suiker ging, maar inmiddels weet ik als arts in de verslavingszorg wel beter’’, zegt de Santpoorter nu. Hij speelt al vijftig jaar saxofoon en viert dat met een bijzonder project, namelijk een cd met tangomuziek.

Toeval bestaat niet? Pianist Hans Ferwerda, met wie Hans Boetje sinds 2017 duo HaHaTango vormt, bleek dit jaar precies vijftig jaar piano te spelen en het is ook nog eens precies honderd jaar geleden dat Astor Piazzolla, de beroemde Argentijnse muzikant die zorgde voor een vernieuwing van de tangomuziek, ter wereld kwam. Hans Boetje vertelt: ,,Het begon op een paradijselijke plek in de Provence aan de voet van de Mont Ventoux in de zomer van 2017. We hoorden elkaar musiceren. De ene Hans, van de klassieke soort, speelde Bach en probeerde al jaren tango te dansen. De andere Hans, gepassioneerd saxofonist en meer van de jazz, wilde tango spélen en zocht een pianist voor Café 1930 uit Piazzolla’s Histoire du Tango.’’

Muzikale vriendschap

Thuisgekomen in Nederland werd dit mooie en veeleisende Piazzolla-stuk de basis van een muzikale vriendschap en ontdekkingsreis door Argentijnse noten. De twee muzikanten voelden elkaar goed aan. Piazzolla raakte een melancholieke snaar met een Bachiaanse allure. De klanken en kleuren van saxofoon en piano bleken hier wonderwel bij te passen. Zo groeide langzaam een repertoire met titels als Doelloos, Vergetelheid, Afwezigheid, Dromen en Lied zonder Woorden. Het duo HaHaTango was geboren. ,,Zijn leven lang bleef Bach voor Piazzolla een inspiratiebron. Hoe meer wij Piazzolla speelden, hoe duidelijker ons dit werd. Dat is mede de reden dat we er voor kozen onze cd af te sluiten met Bach.’’ De muzikanten danken de Haarlemse saxofonist David Cristobal Litago (,,Hij heeft ons enorm geïnspireerd en gestimuleerd om muzikale en instrumentale grenzen te verleggen’’) en ’t Mosterdzaadje waar de opnames door pianist Sergey Smirnov en de cd-presentatie plaatsvonden.

De cd ‘Close Your Eyes and Listen’ van duo HaHATango is verkrijgbaar bij Bredero Boeken in Santpoort-Noord.

Op de foto:
Het duo HaHaTango voor ’t Mosterdzaagje. (Foto: aangeleverd)