Santpoort – Wat hebben het populaire gefermenteerde drankje kombucha en de blockchain gemeen? Best veel, denkt de Santpoortse internetondernemer/kombuchabrouwer Roeland Landegent.
Gastbijdrage door: Heleen van Lier
Landegent heeft zowel een horeca als een technische achtergrond, en combineert dit in zijn merk Kinoko Kombucha – sinds kort te koop in de Santpoortse molen De Zandhaas.
Kinoko is de eerste ‘kombucha op de blockchain’. Blockchain is technologie achter cryptocurrency als Bitcoin, maar ook achter bijvoorbeeld het volledig democratische, ongecensureerde bloggersnetwerk Hive.
Kombucha is een gezonde, sommigen zeggen zelfs geneeskrachtige, gefermenteerde drank op basis van zwarte thee, een licht sprankelend alternatief voor een frisje, wijntje of een biertje. Het brouwen ervan werkt eigenlijk net als de blockchain. ,,Het is als het ware een ketting”, zegt Landegent: ,,In blockchain technologie wordt in elk nieuw block (pagina op de blockchain) gerefereerd aan een eerder block. Met Kombucha gebeurt dit ook, want om een verse batch te fermenteren heb je altijd een deel van een eerdere batch nodig”.
Landegent geeft bij iedere verkochte fles met liefde een lesje kombucha-brouwen, zodat de ketting niet stopt bij hem. Ook zijn de recepturen en temperatuur metingen terug te vinden op de Hive Blockchain.
Binnen een straal van 5 kilometer om Santpoort-Noord komt hij het met de fiets langsbrengen, of je kunt op afspraak bij hem thuis aan de deur een glaasje komen proeven. Ga naar https://kinoko.rocks om een afspraak te maken. Sinds deze week verkoopt ook de Santpoortse Korenmolen De Zandhaas het bijzondere drankje.
Kinoko Kombucha, https://kinoko.rocks. Fles 500 ml – 3 euro, fles 1 liter 5 euro. (Foto: aangeleverd)