Samen uit, samen genieten

Als er op Landgoed Duin & Kruidberg iets nieuws wordt bedacht, dan zijn wij per definitie nieuwsgierig. Wij springen dan ook graag op de fiets om het nieuwe shared dining-concept van Brasserie DenK te proeven.

Bij dit concept worden meerdere kleine gerechtjes per gang geserveerd om samen te delen. Ons bezoek mondt uit in een culinair feestje waarbij de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding het meest opvalt en de gezelligheid overheerst.

Het avondje uit begint in IJmuiden, waar we aan het einde van de middag het fietspad door de Heerenduinen nemen. Halverwege rijden we het gebied binnen waar Jacob Theodoor Cremer, de eerste eigenaar van Landgoed Duin & Kruidberg, grote jachtpartijen organiseerde waarbij Prins Hendrik regelmatig te gast was.

Hoe dichter we bij het imposante landhuis komen, hoe meer de historie tot leven komt. Dat is zeker het geval als we de lobby van Landgoed Duin & Kruidberg binnenlopen. De lobby was de winterwoonkamer van de familie Cremer en het hart van het landgoed.

Het landhuis is grotendeels intact gebleven, maar in het souterrain is het nodige veranderd. Daar zijn sinds een paar jaar Brasserie & Loungebar DenK en een aantal grote zalen voor feesten en partijen gehuisvest.

DenK heeft vorig jaar een facelift gekregen waarbij nostalgische kenmerken zijn vermengd met moderne elementen. De belangrijkste aanpassing is het ‘openen’ van de keuken, waardoor de gasten de keukenbrigade onder leiding van chef-kok Etiennie du Maine aan het werk kunnen zien.

,,We maken vrijwel alles zelf, van de patés tot de huisgedraaide worst’’, vertelt Du Maine tijdens een korte rondleiding. ,,Bij de bereiding van de gerechten maken wij gebruik van seizoensgebonden producten die dagelijks vers worden aangeleverd. Zo hebben we iedere week Friday Fish Market met een mooie selectie verse vis van de afslag in IJmuiden. In het Menu van de Markt kunnen we onze creativiteit kwijt, en dat geldt nu ook voor het shared dining-concept.’’

Als we na de rondleiding aan tafel mogen, blijkt het voorafje al iets om naar uit te kijken. De vriendelijke serveerster brengt een bordje huisgemaakte crostini’s met een tube roomkaas en mierikswortel. Daarna volgt een zakje warm brood met goed smeerbare gezouten boter. We krijgen geen menukaart, want net als bij het populaire Menu van de Markt bepaalt de keuken bij het shared dining-concept wat we op ons bord krijgen.

We laten ook de keuze van de wijnen over aan de bediening, want we weten dat topsommelier Milton Verseput zich met de inkoop van vrijwel alle wijnen op het Landgoed bemoeit. Het idee voor shared dining is bedacht door Etienne du Maine en Alain Alders samen, dus ook dat zit wel goed. Alders is executieve chef van Landgoed Duin & Kruidberg en verantwoordelijk voor de sterrenstatus van restaurant De Vrienden van Jacob.

Als voorgerecht krijgen we een houten plank met een tom kha kai-soepje en een stukje op de huid gebakken zeebaars. Tot onze vreugde zit onze persoonlijke DenK-favoriet er ook bij: steak tartaar met een kwarteleitje. Alles smaakt heerlijk, en dat geldt ook voor het hoofdgerecht dat we samen delen: huisgedraaide chorizoworstjes, kabeljauw met Hollandse garnalen en malse bavette. Alsof dat nog niet genoeg is worden er lekkere dikke frieten bij geserveerd, die eveneens in eigen keuken zijn gemaakt.

De desserts zijn altijd een feest bij Landgoed Duin & Kruidberg. Het shared dining-concept maakt hierop geen uitzondering. We genieten van een bord vol chocolade, calamansi-ijs en passievrucht. Het avondje DenK eindigt met een gin tonic in de Loungebar. We fietsen vervolgens met een gelukzalig gevoel terug naar huis, nog één keer omkijkend naar dat prachtige landhuis waar je tegenwoordig ook voor een paar tientjes voortreffelijk kunt eten.

Shared dining wordt geserveerd van zondag tot en met donderdag en kost 25 euro per persoon. De actie loopt tot eind april. Reserveren kan via 023-5121800 of www.brasseriedenk.nl.