Ruim honderd mensen bezoeken informatiecentrum TenneT

Foto boven:
Een jeugdige bezoeker van de open dag bekijkt met een virtual realitybril een windpark op zee. (Foto: aangeleverd)

Wijk aan Zee – Meer dan honderd mensen namen zaterdag een kijkje bij het informatiecentrum van TenneT over de winparken op zee. De netbeheerder stelde publiek in de gelegenheid om het werkterrein te bezoeken in het kader van de landelijke Open Energiedag. In het hele land kwamen duizenden bezoekers langs bij 48 duurzame energieprojecten.

Het terrein langs de Zeestraat waar TenneT een transformatorstation bouwt (Foto: TenneT / Chris Pennarts)

Bezoekers werden in Wijk aan Zee groepsgewijs ontvangen in het informatiecentrum. Daar kregen ze een presentatie over de energieprojecten in de regio. Aansluitend brachten de groepen een bezoek aan het werkterrein van het transformatorstation dat men langs de Zeestraat bouwt. Naast de presentatie en rondleiding kon men ook de maquette van de projecten bekijken.

Door een virtual realitybril kreeg men een virtueel kijkje achter de wereld van het stopcontact en kon men virtueel uitvaren naar een platform op zee. Door dit alles kregen bezoekers een beeld van hoe TenneT in de regio één van de ‘groene stekkers voor windenergie vanaf zee’ realiseert. In het regeerakkoord en het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 in totaal voor 11 Gigawatt aan windparken op zee staan. Die leveren dan 8,5% van alle energie in Nederland en 40% van het huidige elektriciteitsverbruik. Dat maakt deze regio tot één van de pijlers in onze nationale energietransitie.