'Roos en Beek' eerste boek van nieuwe uitgever

Velsen heeft er een nieuwe uitgeverij bij: Graafsma Multiservices. De man erachter is Eelco Graafsma. Sinds vorig jaar woont hij in het nieuwe appartementencomplex Roos en Beek in Santpoort.
Het boek ‘Roos en Beek, wonen op de Spanjaardsberg’ is het eerste deel van zijn reeks ‘Velsen Boekenrij’ en dat duidt erop dat er meerdere delen zullen volgen. Vanaf 10 mei is het eerste boek van de nieuwe uitgeverij, geschreven door Guus Hartendorf, te koop.
Afgelopen zomer kreeg Graafsma het idee om ter gelegenheid van de oplevering van Roos en Beek een artikel in de eerste nieuwsbrief voor de bewoners te schrijven over de historie van het terrein waar de appartementen nu staan.
Eerder stond daar de IJmond-MTS. Die school is gebouwd op de vroegere Spanjaardsberg, die jaren eigendom was van de familie Cremer van de buitenplaats Duin en Kruidberg. In de jaren vijftig van de 20e eeuw vonden er voor de archeologie zeer belangrijke opgravingen plaats. Jarenlang was het duintje met z’n bosjes een gewilde speelplek voor de jeugd.
Graafsma: ,,Ik vroeg de lokale amateur-historicus Guus Hartendorf of ik wat van zijn teksten voor de nieuwsbrief mocht gebruiken, maar de hoeveelheid informatie die hij beschikbaar had was te veel. Gaandeweg begonnen we aan een boek te denken. Hartendorf besteedt aandacht aan de opgravingen, de familie Cremer, de voormalige hofsteden Roos en Beek en Huis te Wissen, de J.T. Cremerlaan en de naar de geheim agent Tobs Biallosterski genoemde laan. Die overleed in februari 1945 in gevangenschap. Het nieuwe Roos en Beek wordt door die lanen begrensd. Uiteraard komen de bouw en sloop van de IJmond-MTS en de bouw van Roos en Beek aan de orde, inclusief de protesten uit de buurt.”
Het boek kost 17,50 euro en is vanaf 10 mei te koop bij Boekhandel Bredero in Santpoort, Maaike Tromp in Driehuis, Read Shop in IJmuiden of te bestellen via roosenbeek@ziggo.nl.