‘Road to Rio’ van 142.000 kilometer

Afgelopen donderdag vond er bij hockeyclub Strawberries een goed bezochte sponsorbijeenkomst plaats. Hoofdgast was Coen van Bunge, die als enige Nederlandse scheidsrechter naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat. Hiervoor heeft hij een lange weg afgelegd, één van 142.000 kilometer om precies te zijn.

De sponsorbijeenkomst begon met een inleidende speech door Marco van Muiswinkel, de nieuwe voorzitter van de club. Het was een goede speech vol met humor, maar dat is niet zo gek aangezien Marco broer is van ‘hoofdpiet’ Erik van Muiswinkel. Bij Strawberries treden eens in de zoveel tijd bestuursleden af, maar echt vertrekken doen ze niet – tot Van Muiswinkels geruststelling.

Vervolgens kwam Coen van Bunge aan het woord. Als enige Nederlandse scheidsrechter die naar de Olympische Spelen gaat mag je best trots op jezelf zijn en Coen liet duidelijk merken dat hij dat ook is. Toen hij het nieuws hoorde, stuurde hij meteen een uitbundige tweet de wereld in.

Van Bunge begon in 1997 op zijn zestiende als bondsscheidsrechter, wat je normaal gesproken pas op je 18e mag zijn. In 2005 floot hij zijn eerste wedstrijden in de Hoofdklasse. Hij begeleidt alleen wedstrijden van mannen; vrouwenhockey begrijpt hij niet, en vrouwen hem ook niet. Na meer dan 200 wedstrijden fluiten in de Hoofdklasse begon hij in 2008 als internationaal scheidsrechter.

Op het veld is Van Bunge eigenlijk onderdeel van de spelende teams. Hij is echt ‘mens’ op het veld én benaderbaar voor alle spelers. De spelers weten wat ze van hem kunnen verwachten en dat maakt volgens de topscheidsrechter ook het verschil tussen een internationaal scheidsrechter en een gewone bondsscheidsrechter.

Dat de weg naar Rio lang is blijkt uit het aantal kilometers dat Coen tot dusverre heeft afgelegd om te fluiten: 142.000. Daarnaast heeft het hem 117 vakantiedagen gekost. Maar het is allemaal de moeite waard, want Van Bunge heeft landen als Trinidad, Kuala Lumpur, Kenia, Maleisië en Argentinië bezocht.

Uit zijn enthousiasme blijkt wel dat Coen leeft voor zijn grote hobby. Niet zo gek dus dat hij tot de beste 16 hockeyscheidsrechters van de wereld behoort. (tekst: Mies Rijperman, foto: twitter)