RKVV Velsen schrijft geschiedenis: voor het eerst naar de Hoofdklasse!

Als Velsen zondag aan de uitwedstrijd tegen Legmeervogels minimaal één punt zou overhouden, of als JOS/Watergraafsmeer punten zou verspelen, dan zou het team van trainer Martin Haar en assistent Marcel Looy clubgeschiedenis schrijven: nog niet eerder voetbalde Velsen in de Hoofdklasse. Voor Legmeervogels stond er – behalve de sportieve plicht – niets meer op het spel.

De wedstrijd op een zonovergoten sportpark Randmeer in Uithoorn begint met enige vertraging: een van de grensrechters is geblesseerd geraakt bij de warming up. Dat komt de honderden Velsensupporters niet slecht uit want die zijn nog bezig een toegangskaartje aan te schaffen: de supportersbussen zijn vertraagd binnengekomen.

In de eerste minuut vindt scheidsrechter de Waal het niet nodig Velsen een strafschop te geven voor het onderuithalen van Daniël Zuiverloon in het strafschopgebied. De anders zo solide achterhoede van Velsen moet vervolgens snel achter elkaar twee doelpunten incasseren. In de tweede minuut een mooie Uithoornse aanval over rechts waarna Yasin Poyraz de bal in de verre bovenhoek schiet: 1-0. Een minuut later komt Puck Postma door het midden en half zittend werkt hij de bal achter Yorinn Albers: 2-0. Het talrijke – deels geschrokken – publiek gaat er eens goed voor zitten: hier is niet op gerekend. Het duurt dan ook even voordat de bezoekers de wedstrijd meer onder controle krijgen. Yorinn Albers tilt een inzet van Mitchell Verschut fraai over de lat en voorkomt daarmee de 3-0. Velsen probeert wel aan te vallen, heeft ook een licht overwicht, maar de ballen vanaf de zijkanten zijn veel te scherp en een makkelijke prooi voor de uitstekende doelman Halil Suzulmus. Pas na vijf en twintig minuten noteren we een poging van Jesper Gutteling, maar het schot is geen enkel probleem voor de goalie van Legmeervogels. Kort daarna kopt Patrick Castricum over en even later stuit hij op doelman Halil Suzulmus die bij de eerste paal uitstekend redt. De meeste kansen zijn nu voor Velsen maar de scherpte ontbreekt….tot de veertigste minuut. Marc Kloosterboer kopt door naar Patrick Castricum die – eveneens met het hoofd – de doelman het nakijken geeft. 2-1. Meteen daarna een nieuwe kans voor PC. Het schot gaat strak richting rechterbovenhoek en Suzulmus voorkomt met een katachtige reactie een doelpunt.

Na de thee een beter en feller Velsen dat met man en macht op jacht gaat naar de gelijkmaker. Dat zou direct al resultaat kunnen hebben als Patrick Castricum een fractie sneller was geweest dan de doelman van Legmeervogels. Velsen is nu heer en meester en Legmeervogels moet achteruit en verdedigt massaal. Patrick Castricum schiet net over na een voorzet van rechts. Toch zijn de spaarzame aanvallen van Legmeervogels niet ongevaarlijk. Zo zet Rodney Smorenberg Remco van Dam op het verkeerde been en schiet vrij staand op Yorinn Albers. Kort daarna een diepe bal vanuit de verdediging van Velsen waarop doelman Halil Suzulmus buiten zijn strafschopgebied de bal terug het veld in kopt. De opgevangen bal werd door Marc Kloosterboer met dezelfde gang weer terug gekopt maar verdwijnt net over het doel. De tijd begint nu toch te dringen voor Velsen. Yorinn Albers redt opnieuw, nu na een gevaarlijke inzet van Dennis Bakker en vervolgens begint Velsen aan een slotoffensief met een spervuur van aanvallen. Op spectaculaire wijze weet doelman Halil Suzulmus drie achtereenvolgende doelpogingen van Giovanni Dorst en Bastiaan Scholten te pareren. Het is zo’n tien minuten voor het eind van de wedstrijd.

Dan kunnen de vele meegereisde supporters juichen. Een verre inworp van Jesper Gutteling komt via Patrick Castricum bij Giovanni die de gelijkmaker binnen tikt. 2-2. Velsen trekt zich nu terug en Legmeervogels gooit alles op de aanval. De ontstane ruimte wordt even later uitstekend benut door Marc Kloosterboer en Giovanni Dors. 2-3. De wedstrijd is gespeeld en het kampioenschap binnen. Zeno van Ooijen zorgt in blessuretijd voor 2-4. Velsen heeft een bijzondere prestatie geleverd. Alle lof voor de spelers en de technische staf.  (foto: Frans van der Horst)