Reis door de tijd op 20ste verjaardag Dance Valley

Met een spectaculaire vuurwerk- en lasershow kwam zaterdagavond rond elf uur een einde aan de 20ste verjaardag van Dance Valley. De ‘moeder aller dancefestivals’ trok zo’n 35.000 bezoekers die twee keer een flinke plensbui te verduren kregen. Verder was het een warme, zonovergoten en sfeervolle editie van Dance Valley.

Het verjaardagscadeau van organisator UDC bestond uit een nog nooit eerder vertoonde back2back-sessie met 20 dj’s die allemaal één nummer draaiden. De set van een uur werd geopend door Ferry Corsten. Daarna volgden onder andere Tom Harding, Ronald Moolendijk, Michel de Heij, Gregor Salto, Jaydee (Robin Albers) en Jean. Kippenvelmoment was de opkomst van de Amerikaan Todd Terry, die gerekend wordt tot de grondleggers van de hedendaagse dancemuziek. Hij draaide de klassieker ‘Can you party’ van Royal House uit 1988. Precies op dat moment werden vanuit een helikopter bloemen gegooid en brak de zon weer door.

Showtek, Chuckie, WildStylez, The Partysquad en afsluiter Nicky Romero zorgden voor de optredens met het hoogste feestgehalte. De echte liefhebbers hadden het meer naar hun zin bij de kleinere podia, waar levende legendes als Paul Oakenfold, Markus Schulz en Steve Lawyer hun trance- en technobeats draaiden. Ook in de Hard Valley, waar de rauwere dancestijlen verzameld waren, stond het de hele dag vol met mensen. Vanwege de wind waren de dreunende bassen uit dit gedeelte van het festivalterrein goed te horen in Velsen.

In logistiek en organisatorisch opzicht was Dance Festival een geslaagd festival. Op het terrein stonden ruim voldoende muntenkassa’s, toiletten, barren en eettentjes. Er was zelfs een draaiende sushibar waar de hele dag verse Japanse gerechten werden bereid. De loopafstanden waren net als vorig jaar fors, maar de bezoekers leken zich daar niet echt druk om te maken. De overlast door (modder)plassen was beperkt door het gebruik van honderden loopplanken.

Radio 538 deed vanuit een mobiele studio met uitzicht op de vallei verslag van het evenement. ’s Avonds werd het programma Dance Department live uitgezonden vanuit Velsen-Zuid. Dennis Ruyer interviewde onder meer de Zweedse DJ’s Steve Angello en Otto Knows. Rond elf uur werd de uitzending kort onderbroken omdat een medewerker van Dance Valley per ongeluk de stekker uit de aggregaat van de radiostudio had getrokken.

Voor zover bekend hebben zich tijdens het festival geen grote problemen voorgedaan. Wel was het de hele dag druk bij de EHBO. Aan het einde van de middag werd de traumahelikopter opgeroepen voor een bezoeker die onwel was geworden. De politie heeft nog geen mededelingen gedaan over incidenten of aanhoudingen. (foto: Friso Huizinga)