Recordbrekend Zomerfestival maakt zich op voor spetterend slot

IJmuiden maakt zich na vier dagen feest op voor een zinderend slot van het Zomerfestival. De zesde editie, die de boeken in gaat als de meest succesvolle tot nu toe, wordt zondagavond afgesloten met optredens van Peter Beense, Samantha Steenwijk, Wolter Kroes en de Marcel Fisser Band. Voor die tijd is er een grote foodmarkt waarbij Heer & Meester, What the Funk featuring Funky Diva Ezz en Peter de Haas voor de muziek zorgen.

,,Records zijn er om gebroken te worden.” Het zijn woorden die Remco Glas de afgelopen dagen meerdere keren met een glimlach heeft uitgesproken. Waar hij ook keek, het was overal drukker dan vorig jaar: van de kortebaandraverij tot het optreden van The Dirty Daddies op zaterdagavond (foto). De IJmuidenaren hebben het Zomerfestival massaal en zeer krachtig in hun armen gesloten.

,,Als wij al verbaasd zijn over de dingen die hier op een pleintje in een vissersplaats gebeuren, wat moet de rest dan wel niet denken?”, zegt Remco. ,,Het is bijna niet te bevatten. Het Zomerfestival was meer dan ooit een aaneenschakeling van mooie, recordbrekende momenten. En dan moet het slotakkoord nog beginnen. Ik verwacht vandaag (zondag) minstens net zo veel mensen als gisteren. We gaan ervoor!”

Hoogtepunten tot nu toe waren de kortebaandraverij, de 1 kilometer lange jaarmarkt, het nieuwe festival Kunst op Koers en de topdrukte bij van The Dirty Daddies. De organisatie schat in dat die activiteiten door enkele tienduizenden mensen zijn bezocht. Daarmee nestelt het Zomerfestival zich definitief in het rijtje van grote Velsense evenementen. En dat terwijl het plafond nog niet is bereikt.

De eerste plannen voor de zevende editie, van 17 tot en met 21 juli 2019, zijn alweer in de maak. Zeker is dat André Hazes, dit jaar afwezig vanwege gezondheidsklachten, het festival volgend jaar afsluit.

Zomerfestival .IJmuiden wordt georganiseerd door een grote groep vrijwilligers onder leiding van Harald Heijmerikx, Jan Eelsing, Maudy Eelsing, Remco Glas, Wilma Molenaar, Odette Otte en Mo Abatouy. Het lokale bedrijfsleven zorgt ervoor dat alle activiteiten gratis toegankelijk zijn. (foto: Machiel Kraaij Fotografie)