Recordaantal klassieke schepen van IJmuiden naar Amsterdam

De sluizen van IJmuiden krijgen in de aanloop naar SAIL Amsterdam een recordaantal klassieke schepen te verwerken. Op woensdag 19 augustus varen ruim 50 tall-ships en honderden schepen van het varend erfgoed van IJmuiden naar Amsterdam. De organisatie van SAIL spreekt van ‘de grootste parade ooit’.

Voorafgaand aan SAIL-In zijn meerdere tall-ships te bewonderen in de havens van IJmuiden en Beverwijk. Dat wordt op zaterdag 15, zondag 16 en dinsdag 18 augustus gevierd met PreSail IJmond, het culturele en nautische evenement dat eenmaal in de vijf jaar wordt georganiseerd en waarin het Havenfestival IJmuiden is opgenomen.

IJmuiden krijgt in ieder geval bezoek van de Russische viermastbark Kruzenstern (op dinsdag 18 augustus), Kapitan Borchardt, de Clipper Stad Amsterdam, de Halve Maen, De Wylde Swan, de Elbe, Belem, de bark Europa en de Gulden Leeuw. De kans bestaat dat er veel meer klassieke schepen in de IJmond aanmeren, maar dat wordt pas in de laatste weken voor het evenement duidelijk.

PreSail IJmond krijgt op dinsdagavond 18 augustus een spetterend muzikaal einde. De organisatie is erin geslaagd om Ruth Jacott en Krystl te boeken. Beide artiesten nemen hun eigen band mee. Het avondprogramma aan de Trawlerkade – ter hoogte van Kloosterboer – wordt geopend door het Rex Orkest met hoogtepunten uit de musical Het Meisje van Velsen. Deze muzikale voorstelling is geschreven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Stadsschouwburg Velsen. Het theaterstuk werd vorig jaar met veel succes opgevoerd in de schouwburg.

Ruth Jacott komt oorspronkelijk uit IJmuiden en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een echte zangdiva. Krystl is geboren in Santpoort en is inmiddels een bekende singer-songwriter. Het festival heeft als titel ’Groeten uit de IJmond’. De avond wordt afgesloten met een groot vuurwerk.

Op woensdag 19 augustus verplaatst het feest zich voor vijf dagen naar Amsterdam. Zondag 23 augustus vindt voor het eerst de SAIL Thank You Parade plaats. De schepen varen dan in de loop van de middag terug naar IJmuiden, de ondergaande zon tegemoet. Zie ook www.presailijmond.nl en www.sail.nl.