PVM blij met handhaving museumregistratie

Afgelopen week heeft het Pieter Vermeulen Museum van de Stichting Museumregister Nederland te horen gekregen dat het zich mag blijven presenteren als officieel erkend museum. Voor het PVM is dit een belangrijke mijlpaal. Het PVM is in 1998 als één van de eerste musea in Nederland als officieel museum erkend, veel eerder dan bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam (2002).

Periodiek worden de officiële musea in Nederland onderworpen aan een strenge herijking van de museum status door de Stichting Museumregister. Het PVM heeft dit herijkingstraject vorig jaar al ondergaan. Dit leidde tot een herijkingsrapport in januari 2014. Het was echter nog even wachten op het definitieve besluit. In de brief van de Stichting Museumregister spreekt zij haar waardering uit voor de grote inzet van het PVM bij het omvangrijke herijkingstraject. Beleidsmedewerker Hiske Brouwer zegt hierover: ,,Het heeft inderdaad ontzettend veel tijd en inzet van ons gevergd. Vooral het uitzoekwerk, omdat er een grote hoeveelheid informatie werd gevraagd. Deze informatie konden we gelukkig heel gemakkelijk online aan een speciaal dossier van de Stichting Museumregister toevoegen. De nieuwe toekenning van de museum status is wel een hele mooie beloning, waar we ontzettend blij mee zijn.”

Voorzitter Joop Waijenberg voegt daaraan toe: ,,Het krijgen en behouden van de museumstatus is geen makkie. De eisen zijn hoog en de prestaties worden streng gecontroleerd. Bij een eerste tussenbalans moesten we nog e.e.a. verbeteren. Dat is dus allemaal gelukt.  De museumstatus is dus niet zo maar iets en is voor ons een erkenning van de waarde, de werkwijze en het beleid van het PVM waar medewerkers, vrijwilligers en bestuur hard aan gewerkt hebben en blijven werken. Ik ben ontzettend trots op deze prestatie en op de erkenning van het PVM als volwaardig en professioneel museum! Daar wil ik nog aan toevoegen dat ik vind dat ook Velsen trots kan zijn met twee officieel erkende musea (PVM en Zee- en Havenmuseum) binnen zijn gemeentegrenzen.”