PreSail IJmond: drie dagen cultureel en nautisch feest

Eens in de vijf jaar vormen de havens van IJmuiden het startpunt van SAIL Amsterdam. De komst van de imposante tall ships wordt op zaterdag 15, zondag 16 en dinsdag 18 augustus gevierd met PreSail IJmond, een cultureel en nautisch evenement waarbij het Havenfestival IJmuiden wordt gekoppeld aan PreSail. Het feest in IJmuiden sluit naadloos aan op de SAIL-In Parade op woensdag 19 augustus.

Tijdens PreSail IJmond ligt de Vissershaven vol met een combinatie van klassieke schepen, waaronder de Clipper Stad Amsterdam, de Morgenster en de Eendracht, en hypermoderne schepen van de Koninklijke Marine en de Kustwacht. Bezoekers kunnen ook vaartochten maken met sleep-, tender en reddingboten. In de loop van het evenement komen er steeds meer tall ships bij.

Een deel van de tall ships vertrekt op zondag 16 augustus vanuit Bremerhaven naar IJmuiden, dat geldt als aanloophaven van SAIL Amsterdam. Afhankelijk van de wind komen zij in de loop van dinsdag 18 augustus de pieren binnenvaren. De komst van het tall ship Kruzenstern is al bevestigd en dat geldt ook voor de bark Europa en de Gulden Leeuw.

Het Havenfestival IJmuiden vindt op zaterdag 15 en zondag 16 augustus plaats als onderdeel van PreSail IJmond. De organisatie werkt hard aan de invulling van het nautische en culturele programma. Veel vaste onderdelen zullen zeker terugkeren. Daarom wordt ook tijdens deze bijzondere editie weer samengewerkt met Stichting Welzijn Velsen, Stadsschouwburg Velsen, de Velser Gemeenschap en regionale kunstenaars.

PreSail IJmond wordt op dinsdagavond 18 augustus afgesloten met spectaculaire (muziek)optredens en een grandioos vuurwerk.

Voor bedrijven en organisaties bestaat de mogelijkheid om tijdens PreSail IJmond arrangementen af te nemen. Gedurende het hele evenement kunnen vaartochten op zee of het Noordzeekanaal worden geboekt. Er zijn ook volop mogelijkheden voor bijeenkomsten op de kade. Meer weten? Mail naar info@presailijmond.nl of bel 0251-213574.

De organisatie van PreSail IJmond is op zoek naar vrijwilligers die in de aanloop en tijdens het evenement willen helpen. Aanmelden kan via info@presailijmond.nl of 0251-213574.

(foto: Ko van Leeuwen)