Pikeursprijs IJmond voor Frans van der Blonk

De ongenaakbare Donate Groenhof en pikeur Jaap van Rijn pakten donderdag de hoofdprijs bij de 90e kortebaandraverij in Heemskerk. In de finale was de 5-jarige merrie, die vier van haar laatste vijf kortebanen won, te sterk voor Dimanche Fortuna, de grote verrassing van de dag met Jolanda van Strien op de sulky. Zenito Hanover en Frans van der Blonk werden derde en Viva’s Limburgia eindigde na een spectaculaire rentree, gereden door Manon Pools, als vierde. 

Voor Van der Blonk was er nog een andere prijs, want zijn derde plaats was ruim voldoende om zijn koppositie in het klassement voor de Rabobank Pikeursprijs van de IJmond te verzilveren. Hij ontving een cheque van 1.000 euro en een forse bokaal voor de beste pikeursprestatie in de vier IJmond-kortebanen van dit seizoen.

Frans van der Blonk sneuvelde met zijn tweede paard Elma Alki in de tweede omloop, maar Zenito Hanover –winnaar in Santpoort en vierde in Beverwijk– drong door tot de laatste vier. Intussen zag Van der Blonk zijn medestrevers voor de Pikeursprijs stuk voor stuk afvallen terwijl die toch allemaal met toppaarden aan de start waren verschenen. Jan-Thijs de Jong (Tamburini en Cesc Boko), Aad Pools (Uno des Jacquets en Orgoglio del Nord) en Wim van der Mespel (Casanova en Erica di Quattro) werden uitgeschakeld zodat Frans van der Blonk onbedreigd aan kop bleef. Met maar liefst 39 gewonnen ritten in vier IJmond-draverijen en 8 punten voor het kampioenschap kwam hij op een score van 47 punten.

Na de prijsuitreiking van de Heemskerkse draverij door burgemeester Mieke Baltus in chateau Marquette, overhandigde directievoorzitter Jakob Klompien van Rabobank IJmond de pikeursprijs aan een gelukkige Frans van der Blonk, die dus een kofferbak vol prijzen mee terug naar Assendelft mocht nemen. (foto: Maartje Brakenhoff)