Piet Schol presenteert boek over IJmuidense vissersvloot

Piet Schol heeft het eerste exemplaar van zijn boek over de IJmuidense vissersvloot ‘Eens een vloot van betekenis, waar bijna niets van over is’ overhandigd aan Cor Oudendijk, voorzitter van het Zee- en Havenmuseum. Piet schetst in zijn boek de teloorgang van de, destijds, grote vissersvloot vanaf 1945 tot heden.

Bij de overhandiging van het eerste exemplaar licht Piet Schol toe wat de reden is, dat hij tot het schrijven van dit boek is gekomen waar hij zo’n vijf jaar over heeft gedaan. ,,Ik las een stukje in de krant van Ton Haasnoot dat hij toen onder het kopje ‘Visserslatijn’ heeft geschreven. Het ging over de hektrawler Egmond die in 1986, met nog een aantal hektrawlers, naar Peru was vertrokken voor een ontwikkelingsproject. Dat project kwam helaas niet van de grond waarna de trawlers werden gesloopt. Daarmee ging een stuk geschiedenis verloren wat voor mij aanleiding is geweest om die draad op te pakken en om mij in de geschiedenis van de vissersvloot te verdiepen’’.

Dit naslagwerk is niet alleen prachtig geïllustreerd met heel veel tekeningen van de vissersboten, maar Piet heeft dit ook aangevuld met, per schip, een stukje achtergrond en geschiedenis. Alle schepen zijn door hemzelf  getekend, elk op een A4’tje, die bij drukkerij Van Rixel uiteindelijk in boekvorm zijn verwerkt. Afgezien van zijn tekenvaardigheid heeft Piet nog andere talenten: hij is muzikaal, bespeelt diverse instrumenten en hij is vele jaren koordirigent geweest bij de Oud Katholieke Kerk.   

Vanaf heden is zijn naslagwerk, exclusief, te koop bij de balie van het Zee- en Havenmuseum. De prijs van dit fraai geïllustreerde boek bedraagt 17,50 euro. De reguliere openingstijden van het museum zijn op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. (Joop Waijenberg)