Piano-concerten in ‘t Mosterdzaadje

Santpoort – Vrijdag 12 april om 20.00 uur is het fantastische piano echtpaar Vital en Aksana Stahievitch te gast in ‘t Mosterdzaadje. Als duo beginnen ze met de Sonate in Bes groot van Schubert en eindigen ze met ‘Printemps’ van Debussy. Een muzikale viering van de lente. Solistisch speelt Vital twee Polonaises  van de Wit-Russische Napoleon Orda (tijdgenoot en vriend van Chopin) en deelt hij één van zijn lievelingsstukken met het publiek: de Arabesque van Schumann.  Aksana parelt solistisch in de impressionistische muziek van Debussy. De drie poëtische Estamps laten zich luisteren als de kleurrijkste impressionistische schilderijen. 

Vital en Aksana kennen elkaar vanaf hun studietijd in Minsk. Samen studeerden zij verder in  Amsterdam. Inmiddels wonen en werken ze al jaren in Amsterdam. Vital is verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en veel gevraagd als solist en in kamermuziek. Aksana heeft haar eigen lespraktijk en ook zij treedt regelmatig op. Ze hebben twee kleine kinderen.

Het veelbelovende jonge pianotalent Ischico Velzel heeft voor zondag 14 april om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje een prachtig programma samengesteld. Uitgevoerd wordt werk van Scarlatti, Beethoven, Chopin en Albeniz. 

Niemand schreef zoveel sonates als de Italiaanse componist Domenico Scarlatti. Uit zijn 555 sonates, stuk voor stuk klankjuweeltjes, koos ze twee contrastrijke werken uit. Beethoven slaat in zijn opus 90 een brug tussen de klassieke en romantische stijl. Een eerste deel erg onstuimig en het tweede als een dialoog tussen twee geliefden. Veder de Fantasie op. 49 van Chopin waarin de heimwee naar Polen goed in terug te horen is. Prokofiev gebruikte de aantekeningen uit zijn tienerjaren voor de Derde Pianosonate. ‘From the Old Notebooks’ is dan ook de ondertitel van deze eendelige sonate. En als Master student in Barcelona mag Albeniz niet ontbreken. Ischico speelt ‘El Puerto’ en ‘El Albaicin’. Ischico Velzel (1996) was vijftien jaar toen ze in de Jong Talent klas van het Conservatorium van Amsterdam kwam. Haar examen rondde ze af aan het ArtEz Conservatorium en vervolgde haar studie in Barcelona . Haar tweede Master gaat ze doen in Glasgow. Ischico heeft al veel bijzondere optredens op haar naam staan en is behalve solistisch ook actief op het gebied van de kamermuziek. In ‘t Mosterdzaadje maakt ze haar debuut.

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord, 023-5378625. Vanaf een een half uur voor aanvang is de zaal open. Toegang vrij, een bijdrage in de onkosten wenselijk. Zie ook www.mosterdzaadje.nl. (foto’s: aangeleverd)