Pianist Patrick Hopper brengt zevende deel van Beethovenserie in ’t Mosterdzaadje

Zondag 10 oktober om 15.00 uur breng pianist Patrick Hopper het zevende deel van zijn Beethovenserie in ’t Mosterdzaadje. Daarmee vervolgt hij zijn missie om alle Beethovenwerken voor piano in een serie uit te voeren.

De haperingen in het seizoen maken dat hij wat achter op zijn schema ligt. De zevende aflevering bevat Opus 10, nr.1 en nr.2 en Opus 109.

Hopper: ,,Rond 1790 maakte de twintigjarige Beethoven furore in Wenen als virtuoos pianist en aanstormende componist. Opus 10 droeg hij op aan de vrouw van zijn gulle beschermheer. Drie sonates waarin hij er lustig op los experimenteert. Stukje bij beetje wordt de taal van de vijfde symfonie hoorbaar. De twee sonates contrasteren flink met elkaar en geven een goed beeld van de enorme creativiteit en verbeeldingsvermogen van de (nog) jonge Beethoven. In de Sonate Opus 109 (de eerste van de laatste drie pianosonates) blijkt duidelijk dat Beethoven de traditionele sonatevorm allang heeft losgelaten. Tegenwoordig zien wij dit als Beethovens eigen muzikale transcendentie, bereikt door bloed, zweet en tranen, maar in zijn eigen tijd werd hij gezien als een bizarre experimenteerder die alsmaar gekkere dingen verzon. Men snapte er niets van, maar oordeelt u vooral zelf…”

Bel naar nummer 023 5378625 of kijk op www.mosterdzaadje.nl voor meer informatie. In de maand oktober blijft het nog even reserveren (penningmeester@mosterdzaadje.nl). (Foto: Ed de Leeuw)