‘Oude dame’ viert 10-jarig jubileum

De voormalige reddingboot van IJmuiden, de Johanna Louisa, is op 13 mei 2006 in dienst gekomen als promotieschip van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Op vrijdag 13 mei 2016 viert zij haar 10-jarig bestaan als zogenaamd PR-station.

De Johanna Louisa heeft een roemrijk verleden. Van 1968 tot 1993 heeft zij dienst gedaan als reddingboot op station IJmuiden. Zij is betrokken geweest bij honderden reddingen waarvan sommige zwaar en gevaarlijk.

In 1985 voer de reddingboot bij windkracht 9 uit om uiteindelijk het Engelse jacht Amalia veilig de haven van IJmuiden binnen te brengen. Na 1993 maakte de reddingboot deel uit van de reservevloot van de KNRM en werd zij zelfs uitgeleend aan de Sint Maarten Rescue Foundation op de Nederlandse Antillen.

Sinds deze historische reddingboot weer in IJmuiden ligt wordt zij ingezet voor promotionele activiteiten van de KNRM. Dat varieert van het geven van presentaties en vaartochten tot het helpen bij evenementen als de havendagen en de landelijke reddingbootdag. Een enthousiaste groep vrijwilligers onderhoudt en vaart het schip en draagt zorg voor de walactiviteiten.

Om te ervaren hoe het is om met een historische reddingboot mee te varen kunnen vaartochten geboekt worden. Ook is het mogelijk om redder aan de wal te worden. Redders aan de wal steunen het werk van de KNRM. Zie ook www.knrm.nl.