Oppeppertjes voor Santpoortse ondernemers (2)

John Oosterhuis publiceert op Facebook een serie foto’s van Santpoortse ondernemers onder de titel Oppeppertjes. Behalve dat deze ondernemers het inderdaad zwaar hebben of hebben gehad en zeer zeker een hart onder de riem kunnen gebruiken zijn het ook prachtige, creatieve foto’s die de mens achter de ondernemer laat zien.

Door Ingeborg Baumann

Frank Visser

Frank Visser zegt het zelf; er stroomt olie door zijn aderen. Hij groeide op tussen de olie, benzine en de ‘prachtige klanken van een goed afgestelde soepel lopende fietsketting of het machtige geronk van een sterke motor’. Het lijkt wel een gedicht. De laatste jaren is Frank als derde generatie van Visser Tweewielers in de Hoofdstraat voornamelijk actief voor heel IJmond als de e-bike dealer. Want ook met fietsen is hij opgegroeid. Frank had op achtjarige leeftijd al een eigen crossmotor en een jaar later was zijn meest gebruikte speelgoed zijn BMX. Gelukkig dat alles allemaal zonder ongelukken is gegaan want hele generaties vertrouwden en vertrouwen op Visser Tweewielers als het gaat om alles wat op twee wielen rijdt. ,,Heerlijk om dingen beter af te stellen of het juiste advies te geven zodat iemand ook echt tevreden zijn ’tweewielwens’ kan gaan invullen.’’

Ksenia Beltiukova

Ksenia is in 1986 geboren in Minsk en komt uit een muzikale familie. Op zesjarige leeftijd ging ze al naar een speciale muziekschool. Haar ouders wilden eigenlijk dat ze piano zou gaan spelen maar Ksenia hield het koppig bij de viool. Niet zonder succes, getuige haar indrukwekkende carrière als muzikant. En waarom de viool? ,,Alleen een viool kan als een mens praten en zingen als een vogeltje’’, zei ze destijds tegen haar moeder. ,,Het spelen van viool geeft mij veel plezier. Het is magie wanneer je van bladmuziek een prachtige melodie en geluid kunt voortbrengen. Magie is het wanneer je mensen laat lachen, huilen of ontroerd ziet worden door de vioolklanken.’’ Dat is een geschenk als je dat kunt en het is een geschenk van Ksenia aan ons dat wij daarvan mogen meegenieten.

Carola Lanser

,,Ik werk niet maar heb de hele dag visite!’’. Zo ziet Carola Lanser van Kapsalon Seegers haar beroep. Geen werk maar een hobby dus. De interactie met haar klanten en de creativiteit die ze kwijt kan in haar vak maken haar een gelukkig mens. Sinds mensenheugenis is Seegers een begrip in Santpoort-Noord. In 1930 begon in hetzelfde prachtige pand aan de Hoofdstraat J. Seegers als ‘heerenkapper’. Seegers verkocht ook parfumerieën en sigaren en sigaretten. Dat mocht niet toentertijd in hetzelfde pand dus werden binnen het pand de ruimten gescheiden en kwamen er twee voordeuren. Hans Seegers zette later de zaak van zijn vader voort en het werd een gezellige, professionele haarsalon voor dames en heren die helemaal met de tijd meegaat. Iedereen was en is blij met Carola, er was geen opvolging binnen de familie maar zij geeft haar eigen spontane persoonlijkheid en professionaliteit aan de zaak. Carola zegt energie te krijgen van mensen. Diezelfde mensen die blij en tevreden met háár én hun haar de salon weer verlaten.