Opkomst in Velsen fors hoger, VVD ook hier grootste partij

Velsenaren hebben woensdag massaal gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maar liefst 82,2 procent van de stemgerechtigden nam de moeite om naar het stembureau te komen. In 2012 was dat nog 73,9 procent.

Net als landelijk gingen de meeste stemmen in Velsen naar de VVD: 24 procent. Dat is een verlies van 4,8 procent ten opzichte van vierenhalf jaar geleden. De PVV steeg naar 16,3 procent (was 12,8).

D66 eindigde met 12,8 procent van de stemmen als derde. Met een stijging van 5,5 procent is de partij van Hülya Kat de grote winnaar in Velsen. Het is nog niet bekend of Kat, woonachtig in IJmuiden, de kiesdrempel van 16.000 voorkeursstemmen haalt.

De PvdA ging ook in onze gemeente fors onderuit: van 26 procent naar 6,1, een verlies van 19,9 procent. GeenPeil, de partij van de Velsense kandidaat Beryl Dreijer, kwam niet verder dan 0,1 procent van de stemmen.

Het CDA, GroenLinks en de SP behaalden zo’n 8,5 procent van de stemmen. Met name GroenLinks blijft daarmee flink achter op het landelijke resultaat.

Klik hier voor de volledige uitslag. (foto: Friso Huizinga)