Open Energiedag over aansluiting windparken op zee

Wijk aan Zee – Tijdens de Open Energiedag op zaterdag 11 september vertelt netbeheerder TenneT de bezoekers alles over de aansluiting van de windparken op zee: Hollandse Kust (noord), (west Alpha), (west Beta) en over de netuitbreiding Beverwijk-Oterleek. Ook kan men aansluitend een bezoek brengen aan het werkterrein van het transformatorstation dat langs de Zeestraat bij Wijk aan Zee wordt gebouwd.

Onze regio speelt een cruciale rol in de verduurzaming van onze energieconsumptie. De regio IJmond wordt straks één van de ‘groene stekkers’ voor windenergie vanaf zee. In het regeerakkoord en het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 in totaal voor 11 Gigawatt aan windparken op zee staan. Deze leveren dan 8,5% van alle energie in Nederland en 40% van het huidige elektriciteitsverbruik. Dat maakt deze regio tot één van de pijlers in onze nationale energietransitie!

Open Energiedag

Op zaterdag 11 september van 11.00 tot 15.00 uur opent TenneT haar deuren van het informatiecentrum aan de Zeestraat 250 in Wijk aan Zee. Daar kan iedereen via een VR-bril zien hoe de stroom uiteindelijk bij de consumenten thuis in de keuken terechtkomt. Koffie en thee staan klaar (met iets lekkers erbij) en voor de kinderen is er limonade. Alleen het werkterrein van het transformatorstation bezoeken kan natuurlijk ook. Men kan zich voor beide opties via e-mailadres infocentrumwijkaanzee@tennet.eu aanmelden.

Meer informatie

Op de website www.netopzee.eu/hollandsekustnoord staat veel informatie over het project. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich daar ook inschrijven voor de nieuwsbrief van TenneT. Ook is er een speciale TenneT BouwApp beschikbaar in de App Store (iOS) en Google Play Store (Android). Deze app maakt het mogelijk om het project op de voet te volgen en actuele informatie over de werkzaamheden te ontvangen. (Afbeelding: aangeleverd)