Opbrengst Havenfestival van het KNRM-team Johanna Louisa

IJmuiden – Afgelopen week werd tijdens de vaste oefenavond van de bemanning en helpers aan de wal van de Johanna Louisa de nieuwe regio inspecteur van de KRNM voorgesteld. De huidige inspecteur Koos van der Bent blijft nog een paar jaar in dienst om een aantal projecten te begeleiden. De nieuwe inspecteur Sander Kuipers neemt de operationele inspecteurstaken van hem over. De nieuwe uitdaging van Sander Kuipers is volgens zijn zeggen een lot uit de loterij. Sander heeft binnen de KNRM zijn sporen al verdiend bij het KNRM-station Scheveningen. Hij ziet de nieuwe baan als een mooie uitdaging.

Tijdens het bezoek van de inspecteurs van de KNRM werd door voorzitter Paulein van Bodegraven van het team Johanna Louisa en schipper/voorzitter van de feestcommissie Frans Kloosterhuis de opbrengst van de activiteiten tijdens de havendagen aangeboden. Deze activiteiten werden tijdens de havendagen georganiseerd door het hele team van het promotieschip. De inspecteurs waren blij verrast met het mooie bedrag van 5033,05 euro.

Tekort vrijwilligers

De Johanna Louisa is als reddingsboot via de KNRM nog steeds actief als promotieschip. Maar zoals iedereen bekend, zijn er op alle gebieden tekorten van vrijwilligers. Zo ook voor de Johanna Louisa. Er wordt hard gezocht naar nieuwe vrijwilligers.

Geschiedenis

De Johanna Louisa is in 1968 door de KNRM in dienst gesteld als reddingsboot voor reddingsstation IJmuiden. Zij heeft door haar operationele jaren heen de nodige reddingsacties uitgevoerd. Nu wordt zij door de KNRM in de vaart gehouden als promotieschip, zoals bij de Sail-evenementen en havendagen in de binnenhavens en de havens langs de Nederlandse en Belgische kust. Verder worden over het jaar verschillende as verstrooiingen en promotievaarten vanuit IJmuiden gemaakt.

Maar om haar in goede conditie te houden is ze  afhankelijk van vrijwilligers. De werkzaamheden worden verdeeld in een groep schippers, machinisten en opstappers, die gezamenlijk zorgdragen voor het onderhoud. Dit gebeurt zoveel als mogelijk tijdens de vaste oefenavond op woensdagavond. Maar als er vrijwilligers zijn die buiten de woensdagavonden tijd hebben om onderhoud te plegen is dat natuurlijk meegenomen.

Mocht je tijd hebben om je in te zetten voor deze unieke reddingsboot kom dan langs in het onderkomen de ‘Blauwe Doos’ op het terrein van het KNRM-station om te kijken of het iets voor jou is. De huidige groep vrijwilligers staat klaar om de nieuwkomers te begeleiden in de activiteiten, waarbij de mogelijkheid bestaat om door te groeien als schipper of machinist waarbij de nodige papieren gehaald kunnen worden op kosten van de KNRM. Info: Anja Nachtegaal via mailadres secretaris@johannalouisa.knrm.nl.

Foto onderschrift: De opbrengst van het Havenfestival gaat naar het promotieschip. Foto: aangeleverd