Op stoomexcursie langs ijzer en staal

Op stoomexcursie langs ijzer en staal. Dat kan met de stoomtreinrit over het bedrijfsterrein van Tata Steel in IJmuiden, dat in totaal zo’n 750 hectare groot is. Het spoorwegnetwerk over het bedrijfsterrein is 95 km lang waarvan tijdens de excursie 15 km wordt afgelegd. De stoomtrein rijdt op de laatste zondagen van de maand, dus afgelopen zondag vond weer een rondrit plaats maar ook op 31 augustus, 28 september en 26 oktober kunnen belangstellenden nog een plaats reserveren.

Gezien de belangstelling voor deze rondrit, afgelopen zondag, waarschijnlijk geen overbodige luxe want de trein was met zo’n 300 passagiers geheel volgeboekt. Vertrek en aankomst van de excursietrein vindt plaats op een heus station ‘Velserbosch’, dat op het terrein van Tata Steel is gelegen. Tijdens de stoomtreinrit wordt, via een geluidsinstallatie, live verlag gedaan van hetgeen er allemaal te zien is tijdens de tocht. Zo passeren we de eigen elektriciteitscentrale, de nieuwe doekfilterinstallatie, de hoogovens, de warmbandwalserij en nog veel meer onderdelen van dit enorme bedrijf waarbij een goed beeld wordt verkregen van de industriële processen van Tata Steel.

Nadat de trein het viaduct over de weg naar Wijk aan Zee is gepasseerd wordt een stop gemaakt om de locomotief te voorzien van water. Hier is ook gelegenheid voor de passagiers om even uit te stappen om bijvoorbeeld de kinderen de gelegenheid te geven om op de locomotief te klimmen om dit technisch wonder nader te bekijken. Na deze stop wordt de rondrit weer voortgezet naar ons eerdere vertrekpunt, station ‘Velserbosch’.

De locomotieven en de rijtuigen worden, door vrijwilligers, in bedrijf gehouden die daar de handen meer dan vol aan hebben. Daar het hier om personenvervoer gaat moet al het materieel aan de hoogste veiligheidseisen voldoen, vergelijkbaar met de eisen waaraan de Nederlandse Spoorwegen moeten voldoen. Gezien het vele werk dat hierbij komt kijken  zijn nieuwe vrijwilligers meer dan welkom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de vereniging ‘Hoogovens Stoom IJmuiden’

Meer informatie, ook om via internet een plaats te reserveren, is te vinden op www.csy.nl.