Onderwijsprogramma Edukart Challenge gelanceerd in IJmuiden

Het nieuwe onderwijsprogramma EduKart is maandag gelanceerd bij basisschool De Zefier. Dat gebeurde in het bijzijn van Alida Oppers, Directeur Generaal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en coureur Jan Lammers.

EduKart is een educatief programma voor basisschoolleerlingen uit groep 8 waarbij er gebruik wordt gemaakt van juniorkarts om kinderen kennis bij te brengen over praktische technologie en bètavakken. Met de onthulling van een juniorkart op het schoolplein van De Zefier werd het programma op symbolische wijze gelanceerd door de basisschoolleerlingen.

Het onderwijsprogramma gaat direct van start. Naast vier keer per schooljaar karten op het circuit van Kartcentrum Lelystad bevat het programma vooral veel lessen in de eigen klas over onder andere elektriciteit en magnetisme, beweging, energie en machines, lucht- & ruimtevaart en robotica. Het programma is ontwikkeld door Kartcentrum Lelystad, stichting Atlant, Pabo InHolland Haarlem, Techport Campus en Jet-Net Junior. Het initiatief wordt ondersteund door Ecomaxx Brandstoffen, staalbedrijf Tata Steel en de Koninklijke Metaalunie.

,,Als ambassadeur van de Ecomaxx Edukart Challenge deel ik mijn kennis en ervaring met alle betrokkenen’’, aldus Jan Lammers. ,,Als geen ander ken ik de aantrekkingskracht van karten en autosport op jong en oud. Daarbij zijn thema’s als duurzame energie en mobiliteit erg actueel: dit maakt de EduKart Challenge een inspirerende leeromgeving.”

,,Rijden op de kartbaan is pure beleving voor de leerlingen. Dat motiveert ze om in de klas extra hun best te doen. Leerlingen vormen een team met ouders en studenten van de Pabo. Het racen en winnen van anderen staat dus niet centraal, maar het leren samenwerken en leren onderzoeken. Ze gaan werken aan hun eigen leerdoelen en het verbeteren van hun eigen prestaties. Zo doen ze vaardigheden op die ze de rest van hun leven goed kunnen gebruiken. Een mooi initiatief!” (foto: Koen Suyk)