Oekraïense volksmuziek en pianoduo in ‘t Mosterdzaadje

Santpoort – Op vrijdag 17 september om 20.00 uur treedt trio SonCe op in ’t Mosterdzaadje aan de Kerkweg 29. Uitgevoerd worden de vijf seizoenen van de Oekraïense kalender. Rituele muziek met een twist. Trio SonCe bestaat uit drie uiterst professionele musici die in Nederland werkzaam zijn: Maryanka Golovchenko (Oekraïne) – zang, Pau Sola Masafrets (Catalonië) – cello en Cengiz Arslanpay (Turkije) – houten fluiten en modulaire synths.

De vijf seizoenen vertelt een bijzonder muziekverhaal in negen delen. Het gaat over de cyclus van het leven, de natuur en de stroom van tijd en leven. Het is een project over terugkomen, verbinden, bomen, sneeuw en mensen. Zo zijn er zomerliederen, een kerstlied, een slaap- en een bruiloftslied. Het trio verdiende reeds hun sporen in de muziek en raakte geïnspireerd door de mix van volksmuziek en improvisatie. Muziek die diep geworteld is en herinnering brengt. Muziek die een brug slaat tussen verleden en toekomst. Er is onlangs een nieuw album van hen verschenen.

Trio SonCe. (Foto: aangeleverd)

Pianoduo Dimitrov-Boelee

Het pianoduo Dimitrov-Boelee (foto boven) bestaat uit de Bulgaarse pianist Dimitar Dimitrov en de Nederlandse pianiste Elvire Boelee. Op het programma van het pianoduo op zondag 19 september om 15.00 uur staat de fantastische Fantasie van Schubert, misschien wel het beroemdste stuk dat ooit voor vier handen geschreven werd. Van de Russische componist Gavrilin achttien korte stukjes en tot slot ‘Fest Polonaise’ van Liszt. Het enige stuk voor vier handen dat door Liszt zelf is gecomponeerd. Zijn virtuositeit is in elke noot van dit stuk terug te vinden.

Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov ontmoetten elkaar op het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar ze beiden studeerden. Hun muzikale klik was groot en ze vormden al snel een succesvol pianoduo. Regelmatig vallen ze in de prijzen. ,,Vierhandig pianospel is één van de meest unieke vormen van kamermuziek. Het is alsof je elkaars zinnen afmaakt. Het is als een samengesmolten geheel. De interactie tussen twee pianisten die één instrument delen is intiem, en bijzonder om mee te maken”, aldus Elvire. Het is voor de derde keer dat ze in ‘t Mosterdzaadje spelen en er wordt halsreikend naar ze uitgekeken. Tijdens de lockdown zijn ze begonnen met het op YouTube zetten van filmpjes. Daar is de voorbereiding van bijvoorbeeld de Fantasie van Schubert op te zien. Een kijkje in de keuken van de musici.

Meer informatie over de concerten is op www.mosterdzaadje.nl te vinden, of bel: 023 5378625. Reserveren kan ook via de website of door een e-mail naar penningmeester@mosterdzaadje.nl te sturen.