Nieuwe wieken voor Korenmolen De Zandhaas

Zaterdag was een dag met extra betekenis voor De Zandhaas. Het nieuwe wiekenkruis van de korenmolen werd officieel in gebruik genomen. En dat ook nog op de Nationale Molendag!

Namens het college van burgemeester en wethouders was wethouder Annette Baerveldt aanwezig om de openingshandelingen te verrichten. ,,Wat een mooi moment  is dit’’, zei Baerveldt in haar toespraak. ,,De molen is een jaar in de rouw geweest vanwege het landelijke wiekendrama waarvan molenaar Jos Kors heeft gebaald als een stekker. Maar gelukkig is dit nu voorbij en kan er met het nieuwe wiekenkruis weer volop gemaald worden.”

Na het verwijderen van een grote poster op de deur met de tekst ‘Draaiverbod’ kon de klim naar boven beginnen waar zij onder toezicht en met hulp van de molenaar begon met ‘het lichten van de vang’. De vang is een remconstructie die om het aswiel grijpt om het wiekenkruis stil te zetten. Ook tijdens stilstand moet de vang ervoor zorgen dat de molen zelfs bij zware storm niet uit zichzelf gaat draaien. Als dank voor haar inspanningen ontving zij van het bestuur een pakketje met wiekenbier, dat speciaal voor deze dag was gebrouwen.

Dit was tevens het moment dat de bezoekers en de kinderen een kijkje konden nemen bij de vele activiteiten die gedurende de dag rond de molen waren georganiseerd. Er waren onder meer een modelspoorbaan, een weefgetouw, gratis poffertjes, een schminktafel voor de kinderen, een drukkerij waar ze hun eigen kaartje konden drukken en een kraam waar ze zelf papier konden maken. Dus genoeg te doen en te ontdekken op deze stralende dag.

Zie ook www.molendezandhaas.nl. (foto’s Joop Waijenberg)