Nieuwe noodverordening vanaf vandaag van kracht

Velsen – Vanaf vandaag is in de Veiligheidsregio Kennemerland de nieuwe noodverordening van kracht. Hierin worden de versoepelde maatregelen rond het coronavirus formeel geregeld. Restaurants, cafés, culturele instellingen en bioscopen mogen onder strikte voorwaarden weer open. Iedereen dient zich aan de basisregels te houden: vermijd drukte, houd anderhalve meter afstand en volg de hygiëneregels op.

Met de nieuwe versoepelingen ligt volgens Marianne Schuurmans, voorzitter van Veiligheidsregio Kennemerland, een nonchalante houding van mensen op de loer. Ze wijst erop dat het heel belangrijk is dat iedereen de maatregelen in acht blijft nemen. Zo kan het coronavirus onder controle worden gehouden. ,,Dat betekent dat we onze verantwoordelijkheid nemen en ons gezonde verstand gebruiken. Samen bestrijden we het coronavirus. Ga dus niet naar trekpleisters en houd anderhalve meter afstand van elkaar. Is het ergens te druk? Ga ergens anders heen of kom op een ander tijdstip. Geef hulpdiensten ook altijd de ruimte.’’

Overige nieuwe maatregelen

Vanaf deze week kan iedereen met coronagerelateerde klachten zich laten testen. Aanmelden voor een test verloopt via een landelijk telefoonnummer. Met een groep samen buiten zijn in de openbare ruimte is toegestaan, mits men anderhalve meter afstand houdt. Er geldt buiten geen maximale groepsgrootte meer. Het openbaar vervoer rijdt weer volgens de normale dienstregeling, maar is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen en het dragen van een mondkapje is voor reizigers verplicht. Ook de scholen in het voortgezet onderwijs zijn inmiddels weer geopend. Voor het openen van restaurants, cafés, film-, theater- en concertzalen gelden strikte voorwaarden. Binnen geldt een maximum van dertig gasten en bezoekers moeten vooraf reserveren. Bij aankomst vindt eerst een checkgesprek plaats tussen ondernemer en klant om in te schatten of het bezoek een risico oplevert.

Op terrassen geldt geen maximaal aantal personen, mits iedereen anderhalve meter afstand houdt. Voor musea gelden dezelfde regels, maar is het maximale aantal bezoekers gebouwafhankelijk. Voor muziekscholen geldt een maximumaantal van dertig personen per gebouw. In de Veiligheidsregio Kennemerland gelden al langere tijd in verschillende gemeenten (verkeers)maatregelen die van kracht worden op het moment dat er drukte wordt verwacht. Soms worden wegen afgezet of parkeerplaatsen afgesloten. Actuele informatie hierover delen de gemeenten in Kennemerland via hun eigen kanalen. Voor de gemeente Velsen zijn dat, naast de website, de accounts op Facebook en Twitter. (Foto: Pixabay)