Nieuwe kooksgashouder bij Tata Steel

Bij Tata Steel in IJmuiden wordt vandaag de eerste paal geslagen voor de bouw van een nieuwe kooksgashouder. Daarin wordt het kooksgas van de twee Kooks- en Gasfabrieken op de site opgevangen alvorens het via een pijpleiding over het terrein wordt getransporteerd naar de Warmbandwalserij.

De nieuwe gashouder wordt tweemaal zo groot als de huidige en heeft een capaciteit van 50.000 m3. Daardoor kan het kooksgas effectiever worden benut en hoeft er minder te worden ‘gefakkeld’. Met de bouw van de installatie is een investering van 23 miljoen euro gemoeid. De nieuwe kooksgashouder wordt medio 2018 in gebruik genomen.

,,De bouw van de nieuwe kooksgashouder is een goed voorbeeld van hoe investeringen en het verminderen van onze impact op de omgeving hand in hand gaan bij Tata Steel”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden. ,,Dankzij de verdubbeling van de capaciteit van de kooksgashouder zal er minder worden gefakkeld bij onze Kooks- en Gasfabrieken. Dat is goed nieuws voor het milieu en onze omgeving.”

De gashouder bevat een watertank met een diameter van 54 meter en een hoogte van 26 meter. Voor de fundering worden er maar liefst 450 palen met een diameter van 70 cm en een lengte van 10 meter in de grond geschroefd. Na ingebruikname van de nieuwe gashouder zal de bestaande uit bedrijf worden genomen en worden ontmanteld. (foto: Tata Steel)