Nieuwe gedeputeerde bezoekt Tata Steel

De nieuwe gedeputeerde Milieu van de Provincie Noord-Holland, Adnan Tekin, heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Tata Steel. 

Samen met directeur Hans van den Berg was hij te gast in de Warmbandwalserij en Dompelverzinklijn 3. Daar gaf Van den Berg een toelichting op de vele investeringen op de site, die erop gericht zijn om steeds meer geavanceerde staalsoorten te ontwikkelen en produceren. Een voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde advanced en ultra high strength steels, waarmee autofabrikanten voertuigen nog veiliger én tegelijkertijd zuiniger kunnen maken.

Het onderwerp verduurzaming kwam ook aan de orde. Tata Steel in IJmuiden is wereldwijd toonaangevend waar het gaat om maken van staal met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.

Dit voorjaar start bij Tata Steel in IJmuiden een half jaar durende proef met de HIsarna-installatie, waarmee vloeibaar ruwijzer kan worden gemaakt met 20% minder CO2-uitstoot en 20% minder energiegebruik. Vanuit de hele wereld wordt dit proces gevolgd, dat een echte ‘game changer’ in de staalindustrie kan worden waar het gaat om het verduurzamen van het productieproces.

Gedeputeerde Teking sprak na afloop van ‘een indrukwekkend bezoek’. (foto: Tata Steel)