Nieuw fotoboek over Santpoort

Eind november verschijnt het tweede deel van het fotoboek ‘Er valt wat te kijken’ met ruim 200 foto’s van Santpoort van eind 19e eeuw tot heden.

Het boek is samengesteld door Guus Hartendorf en uitgegeven door Jeroen Bakker van Uitgeverij Cornegge Media. De zwart/witfoto’s zijn voorzien van uitgebreide bijschriften en sommige hoofdstukken hebben een wat langere tekst.

Santpoorter Hartendorf kon putten uit de archieven van Foto Schutte en de verzameling van Aat Hop, maar kreeg ook foto’s van anderen te leen. De kiekjes tonen straatbeelden en (groeps)foto’s van weleer uit Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid of zoals de auteur ze noemt: Dorp en Station. Vandaar de titel ‘Er valt wat te kijken’.

Het boek opent met het hoofdstuk over de spoorlijn door de beide dorpen en de ontvangst van de zeer gewaardeerde hoogwaardigheidsbekleder Sint-Nicolaas met zijn knechten in ‘Station’. De auteur heeft nauwe contacten met de oude baas. Bovendien is de Mijterdrager te zien bij zijn opwachting in de Pedagogische Academie en later in ’t Brederodehuys en bij zijn bliksembezoek aan de Bethelkerk in Noord.

Enkele andere hoofdstukken gaan over de Muzieknis of muziektent uit juli 1936 in het Burg. Rijkenspark, inclusief de flinke fik die de muziektempel in juli 1960 in de as legde. Oude vervoersmiddelen, venters, speeltuinen, diverse aanpassingen van de Hagelingerweg passeren de revue, met de komst van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer.

Hartendorf maakte voor ‘Er valt wat te kijken’ een keuze uit bijna achthonderd foto’s. Er is nog materiaal beschikbaar voor deel III, met daarin foto’s over de scholen, (sport)verenigingen, kerken, Koninginnedagen, optochten en winkels. Kortom, er valt nog genoeg te kijken.

Het fotoboek (ISBN/EAN 978-90-79165-05-6) is voor 33,95 euro te koop bij Bredero Boeken in Santpoort, de Read Shop in IJmuiden en Bruna in Velserbroek of te bestellen via www.cornegge.nl. (foto: Aris Schutte sr.)