Nationale Molendag én 500 jaar malen

Op zaterdag 9 mei Nationale Molendag, bent u welkom bij De Zandhaas. Omdat dan ook 500 jaar malen in Santpoort wordt gevierd zijn er extra veel activiteiten bij de molen. Er wordt een specialiteitenmarkt georganiseerd op het molenerf waar bezoekers kunnen zien hoe honing wordt gemaakt en er worden op traditionele wijze koekjes gebakken. Ook zullen andere ambachtslieden aanwezig zijn, zoals bierbrouwers en zeilmakers.

Er is een productpresentatie over de oude graanrassen spelt en emmer en de Japanse heer Matsumoto is  weer aanwezig  met verschillende bezigheden voor kinderen en hij demonstreert het maken van handgeschept papier. Er zijn natuurlijk poffertjes en koffie, thee en limonade en natuurlijk is de authentieke molenwinkel die dag geopend. Het is de bedoeling dat er een koor van vrijwilligers molenliederen zingt. Verder is er een poppenkast voor kinderen en worden verschillende molenfilms getoond in de Bosbeekschuur, afgewisseld door een lezing van Siebe Rolle over de historie van het malen in de regio.

Op zaterdag, maar ook op zondag 10 mei om 10.30 uur  is er een optreden van  Rabaskadol  onder leiding van Fritz Heller. Het ensemble bestaat uit Saskia van der Wel (sopraan), basviool, Arwen Bouw, rebec en viool, Aline Hopchet,  schalmei en dulciaan, Ricardo Delfino,  harp en draailier en Fritz Heller, doedelzak en dulciaan. Zij laten muziek van rond 1515 uit 16e eeuwse Europese liedboeken weerklinken.

Al eerder is een fotowedstrijd aangekondigd met  molen De Zandhaas als onderwerp . Deelname is voor eenieder tot 15 september mogelijk. Van de mooiste foto worden ansichtkaarten gemaakt. Kijk voor het hele molendagprogramma en voor de spelregels van de fotowedstrijd op www.molendezandhaas.nl. Korenmolen de Zandhaas is op zaterdag 9 mei en zondag 10 mei  geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Wethouder Vennik opent om 10.00 uur.