Nationaal Hitteplan ook actief in Kennemerland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Met het hitteplan roept het RIVM op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen.

De GGD is partner in het Nationaal Hitteplan en voorziet burgers en zorgverleners van informatie, tips en handelingsperspectieven en adviseert gemeenten bij onder andere evenementen. Vragen over uw gezondheid in relatie tot hitte? Neem dan contact op met de medewerkers van Medische Milieukunde, telefoon 023-7891710 of mmk@ggdkennemerland.nl. Heeft u gezondheidsklachten of vragen over de gevolgen van uw medicatie tijdens aanhoudende warmte? Neemt u dan contact op met uw apotheek of huisarts.

Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Het risico tijdens hitte voor jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers.

Maatregelen tegen de zon en de hitte:

– Voldoende drinken
– Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon
– Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid
– In de schaduw blijven
– Lichamelijke inspanning in de middag beperken
– Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning
– Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en overhitting een risico. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden van smog. om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Via radio en tv wordt u op de hoogte gehouden van het verwachte verloop van de temperatuur. Diverse websites geven uitgebreidere informatie over het weer en de bijbehorende weerswaarschuwing in uw regio.

Zie ook www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hitte.