Nationaal Bevrijdingsfeest begint in Noord-Holland

De Nationale Viering Bevrijding vindt dit jaar in de provincie Noord-Holland plaats. In januari start een campagne met allerlei activiteiten in heel Noord-Holland die uitmondt in de nationale viering op 5 mei in Haarlem.

Op Bevrijdingsdag wordt ’s ochtends in het Provinciehuis van Noord-Holland de 5 mei-lezing gehouden. Aansluitend wordt op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout vóór het Provinciehuis het bevrijdingsvuur ontstoken, dat ’s nachts in Wageningen aan Johan Remkes, de commissaris van de Koning in Noord-Holland, is overgedragen.

Thema van de activiteiten, die de provincie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Bevrijdingspop Haarlem en provinciehoofdstad Haarlem vanaf januari organiseren, is ‘De kracht van het persoonlijk verhaal’. Het doorgeven en vertellen van verhalen uit het verleden en heden, staan hierbij centraal. Johan Remkes: “Om ons bewust te zijn van de vrijheid waarin wij nu leven, is het doorgeven van verhalen onmisbaar. Door naar elkaar te luisteren creëer je verbondenheid en begrip.”

De reeks van activiteiten start op 14 januari in Fort aan de St. Aagtendijk in Beverwijk met een ‘VrijPlaats’, die is gericht op jongeren. De centrale vraag is ‘wat is de taal van vrijheid?’ en is gekoppeld aan het doorgeven van vrijheid en de kracht van persoonlijke verhalen. Jongeren kunnen hun eigen vrijheid ontdekken tijdens workshops.

Samen met professionele kunstenaars van onder meer Light Up Collective en Huis van Gedichten en begeleid door Kunstbende werken zij samen aan onder meer gedichten, lichtinstallaties en graffitikunstwerken. De eindpresentaties en producten krijgen een plaats op de verschillende Bevrijdingsfestivals in Noord-Holland.

Aan het eind van de VrijPlaats worden de resultaten gepresenteerd aan gedeputeerde Joke Geldhof, die spreekt over vrijheid. Jongeren kunnen zich aanmelden via info@burozorro.nl. Op 18 februari volgt een tweede VrijPlaats met workshops over verhalen in beeld en beweging en op 18 maart in Hilversum een derde VrijPlaats met workshops over nieuwe media.

Samen met de Noord-Hollandse gemeenten, archieven, lokale 4 en 5 mei- comités en inwoners van Noord-Holland wil de provincie verhalen en activiteiten verzamelen, bundelen en toegankelijk maken voor een breder publiek via digitale media. Ook is het mogelijk om mee te doen aan onder meer Compliment voor een oorlogsmonument en de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei.

De activiteiten, de verhalen en de evenementen, die de komende periode plaatsvinden, kan iedereen vinden via de website www.vrijheidNH.nl. (foto: Friso Huizinga)