Na 51,5 jaar: Ton Anderson neemt afscheid van eigen fotostudio

IJmuiden – Na 51,5 jaar (!) neemt Ton Anderson afscheid van zijn fotostudio aan de Strengholtstraat 4. Het pand draagt hij over aan Michel en Evelien Kruiswijk, zij verhuizen met hun zaak Foto Michel vanaf de Lange Nieuwstraat naar deze locatie. Daar zal echter eerst een grote verbouwing aan voorafgaan. Met Ton Anderson blikken we terug op zijn carrière in de fotografie.

Na de nodige praktijkervaring in het maken van trouwreportages vond Ton Anderson, voorzien van de nodige diploma’s, dat de tijd om zelfstandig fotograaf te worden was aangebroken. Het was augustus 1965. Ton vertelt: ,,In die tijd kon je een abonnement nemen bij het stadhuis om de gegevens te krijgen van de bruidsparen die in ondertrouw waren gegaan. Vanuit huis op de Zeeweg, tegenover het voormalige ziekenhuis, ging ik op de fiets naar de aanstaande bruidsparen.’’

Als showalbum toonde hij de aanstaande bruidsparen zijn eigen trouwalbum. Dat ging goed. De opdrachten kwamen binnen. En als er een reportage gemaakt moest worden, leende Ton een auto. Zo kwam Foto Ton Anderson op gang. Hij schafte een tweedehands Volkswagen aan en zette een vitrine met foto’s in de voortuin. Ook schafte hij alle benodigdheden voor een donkere kamer aan. Het werd al gauw een echt bedrijf, dus tijd voor een tweede fotograaf. Dat was Huib van Slooten, een prima vent met het juiste karakter. Bijna vier jaar lang werkte Ton vanuit huis. Zijn vrouw Henny was inzetbaar voor de verdere afwerking van de reportages, zoals het inplakken van de foto’s in albums. Maar het huishouden en de zorg voor twee kinderen vroegen ook de nodige aandacht.

Een oldtimer en de IJmuider Harmonie

In de zoektocht naar een geschikt pand om een fotostudio te starten, kwam het pand aan de Strengholtstraat 4 in zicht. Een winkel in klompen en laarzen. Dat moest de fotostudio worden. Direct achter het stadhuis, in een rij van vijf winkels. De andere vier waren tabakswinkel Nap, groenteboer Wetering, slager Koning en melkboer Kuilboer. De koop was snel geregeld. In een paar maanden tijd toverde Ton het pand om tot echte fotostudio met een mooi winkelinterieur en alles erop en eraan. De feestelijke opening vond plaats op 21 maart 1969. Een oldtimer van Taxi Stegemeyer uit Santpoort voorop met ‘bruidspaar’ Elly en Piet van Dorp. Daarachter de IJmuider Harmonie.

Er volgde een feestelijke rondrit en de opening van de winkel werd verricht door dhr. Anderson senior (de vader van Ton), die dit alles financieel mogelijk heeft gemaakt. Terugblikkend zegt Ton: ,,Het is een juiste stap geweest. Ik werd al snel bekend in de gemeente Velsen. Voor een mooie trouwreportage moest je bij Ton Anderson zijn. Dat gold ook voor portret- en familiefoto’s. Met Sinterklaas en Moederdag waren er speciale actieaanbiedingen. De mensen stonden in de rij om de kinderen op de foto te laten zetten of met het hele gezin. Natuurlijk kun je dan niet buiten extra hulpkrachten. Er kwamen drie fotografen bij en twee dames in de winkel.’’

Met gereedschap ben je nog geen timmerman

Echtgenote Henny trok zich langzamerhand terug uit de winkel, maar haar zus Elly was vanaf 1984 steeds stand-by. Zo gingen de jaren voorbij. Het digitale tijdperk brak aan en dat was de genadeklap voor veel fotostudio’s. Toch wist Ton Anderson zijn zaak overeind te houden. ,,Ik zeg altijd: als je een kist gereedschap koopt bij Gamma, ben je nog geen timmerman! Maar toen de digitale camera voor iedereen dé koop was, dacht men: met zo’n camera ben ik fotograaf! We moesten met de tijd meegaan. De tijd staat niet stil.’’ Mede daarom is het voor Ton tijd geworden om een punt achter zijn bedrijf te zetten.

,,Het was een mooie tijd, 51,5 jaar, maar nu is het klaar. Echter, Foto Michel gaat door waar wij gestopt zijn. Wij kunnen en mogen terugkijken op een halve eeuw fotografie van mensen, dieren en dingen met volledige inzet, met gevoel en liefde en vakmanschap. Want dat heb je nodig voor dit mooie vak! Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Maar nu is het echt tijd om te gaan rusten; wel of niet op mijn lauweren! Elly en ik gaan nu naar huis en langs deze weg bedanken wij alle mensenvoor wie wij er mochten zijn, voor hun vertrouwen in ons en ons vakmanschap. Dank u wel IJmuiden en ver daar buiten.’’ (Foto: aangeleverd)