Mooi feest in en om 125-jarige Engelmunduskerk

Driehuis – Vier dagen lang was het feest in en rond de rooms-katholieke St.-Engelmunduskerk in Driehuis. Klaverjassen, een lezing, het allereerste muziekcafé, optreden van een koor, het jureren van taarten en cupcakes met als thema Heel Driehuis Bakt en als afsluiting een kerkdienst. Dat hadden ze 125 jaar geleden vast niet durven dromen dat al die aardse zaken in het godshuis zouden plaatsvinden.

Vorige week zaterdag brengen hobbybakkers en cupcakemakers hun smakelijke producten naar de kerk. Terwijl de Delta Singers uit IJmuiden onder leiding van Elly Entius hun liederen ten gehore brengen beoordelen met zorg gekozen fijnproevers de baksels. Het zijn banketbakker Vincent Schmidt uit Driehuis, bakker Ben Vreman, patissier Cees Holtkamp en gebakkenner Wim Wilms Floet. Ze keuren bovendien de ingebrachte cupcakes die door kinderen zijn bereid. Je kunt niet zeggen dat werkelijk heel Driehuis heeft gebakken: de bakwedstrijd gaat om twaalf taarten en zestig cupcakes. Terwijl de jury aan de slag gaat kunnen de kerkbezoekers foto’s uit lang vervlogen tijd bekijken met bij voorbeeld kiekjes van de geestelijken die de parochie dienden en van diverse kerkelijke hoogtepunten. Er is ook bewegend beeld voorin de kerk en dat alles is een feest der herkenning. 

Zo rond drie uur komt de jury met de uitslag van de bakwedstrijd. Dat de taarten en cupcakes in de smaak vallen blijkt wel uit het feit dat na de jurering de baksels voor twee euro per stuk grif van de hand gaan. Helaas zijn niet alle namen op de uitslagenlijst goed leesbaar, dus ik bak er maar wat van. De eerste prijs voor de cupcake gaat naar de zusjes Koch, de tweede naar Anna Kieverstein en de derde naar Ellemijn en Lilienje. Eén ding staat vast: de negenjarige Lotte Levin uit het dorp mag zich winnaar noemen in de categorie taarten. Luid applaus én een enveloppe met inhoud valt haar ten deel. De tweede plaats is voor Linda Schoorl en de derde prijs gaat naar Brigitte Banning.

Driehuis kan terugkijken op een mooi feest en dat in spannende tijden, waarin een aantal kerken in de omgeving vreest voor het voortbestaan. (Tekst en foto’s: Guus Hartendorf)

Foto:

De jury aan het werk. Van links naar rechts Ben Vreman, Wim Wilms Floet, Vincent Schmidt en Cees Holtkamp