Molen De Zandhaas staat stil

De wieken van molen De Zandhaas in Santpoort-Noord staan al een paar weken stil.

Bij twee molens in Nederland is een probleem in de constructie van de wieken gevonden. Het gaat om de verbinding tussen deelbare roeden, waarbij de bouten kunnen breken.

De meeste molens in Nederland hebben deze constructie. Zo ook molen De Zandhaas. Voor de veiligheid zijn de wieken tijdelijk stil gezet. Rijksdienst Cultureel Erfgoed onderzoekt nu dit probleem en gaat begin april met de Molenstichting en de gemeente Velsen in overleg. De wieken gaan pas weer draaien als de Rijksdienst Cultureel Erfgoed groen licht geeft.

Tot nu toe zijn er twee molens bekend waarvan bouten van de zogenoemde flensverbindingen zijn gebroken, dit is gelukkig op tijd gesignaleerd. Beide molens hebben een vlucht boven de 25 meter, roeden langer dan 25 meter hebben een verhoogd risico. Molen De Zandhaas heeft een vlucht van 24 meter, maar om ieder risico uit te sluiten en het onderzoek van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed af te wachten is de molen bij voorbaat stil gezet.

De gebroken bouten zijn aanleiding om externe deskundigen de boutverbinding opnieuw te laten doorrekenen en oplossingen aan te dragen. Als een molen met deelbare roeden stil staat, is het risico op breuk van bouten nihil.