Met de padden op pad in Koningshof

Regio – IVN Zuid-Kennemerland houdt op zondag 6 maart een excursie voor kinderen in het teken van de paddentrek. In deze tijd van het jaar gaan de padden op pad en in de overgang van de natuurgebieden Koningshof en Elswout is deze trek goed te zien en te beleven. Op weg naar hun broedplaats komen deze dieren allerlei obstakels tegen en moeten ze de weg oversteken. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen hebben ze hulp nodig. Op deze zondag kunnen kinderen van 4 tot 10 jaar helpen bij de paddentrek. Het aantal deelnemers is beperkt tot dertig, dus wees er snel bij.

In maart en april ontwaken padden uit hun winterslaap en gaan direct op pad naar hun broedplaats. Ze zijn daarbij heel kieskeurig. Ogenschijnlijk geschikte plassen op hun tocht slaan ze over totdat ze hun favoriete plek hebben gevonden. Vermoedelijk keren ze elk jaar terug naar hun geboorteplaats. Wanneer een mannetje onderweg een vrouwtje tegenkomt, grijpt hij haar vast en laat zich op haar rug naar het water dragen. Tijdens de soms dagen durende tocht loopt de pad veel risico’s. De dieren zijn een gemakkelijke prooi voor natuurlijke vijanden en het oversteken van een weg is niet zonder gevaar. Natuurliefhebbers helpen hierbij door hekjes langs de weg te plaatsen. De pad loopt hier langs en valt in een kist of emmer. De zo verzamelde dieren worden aan de overkant van de weg weer vrijgelaten.

De activiteit is alleen bedoeld voor kinderen. Ouders die hun kinderen komen brengen krijgen een eigen excursie over vogels in het voorjaar aangeboden. Reserveren/aanmelden via www.np-zuidkennemerland.nl. Overige informatie (niet voor aanmelden) via telefoonnummer 023 5411123. De excursie start om 08.00 uur bij het infopaneel bij parkeerplaats Koningshof aan de Duinlustweg 26 in Overveen. (Foto: IVN Zuid-Kennemerland)