Meerdere jongeren aangehouden tijdens vuurwerkprotest

Velsen-Noord – De politie heeft vandaag aan het eind van de middag en het begin van de avond meerdere jongeren aangehouden in het centrum van het dorp. De jongeren waren bijeengekomen om te protesteren tegen het vuurwerkverbod dat voor de jaarwisseling is afgekondigd. Burgemeester Frank Dales kondigde een mondeling noodbevel af en de ME kwam met meerdere eenheden ter plaatse.

Via sociale media werd een oproep gedeeld om vanmiddag naar Velsen-Noord te komen. ,,Iedereen kom 5u Velsen-Noord rellen” luidde de boodschap die door jongeren onderling werd doorgestuurd. Dat het om een protest tegen het vuurwerkverbod ging, bleek allang niet meer uit het bericht. Om 17.00 uur had zich inderdaad een groep van zo’n twintig jongeren verzameld op de hoek van de Wijkerstraatweg en het Stratingplantsoen. Af en toe werd vuurwerk afgestoken. Dat leverde knallen op die zo heftig waren dat een autoalarm er spontaan van afging.

Aanhouding

Om 17.20 uur was de eerste aanhouding een feit. Een jongeman werd op de hoek van de Van Rijswijkstraat door de politie aangehouden en in een politieauto gezet. Reden: het in het bezit hebben en afsteken van zwaar vuurwerk, hetgeen verboden is. Iets verderop weer een luide knal. Opnieuw gaat hetzelfde autoalarm af. Een toevallig passerende vrouw op de fiets stopt bij de winkels langs de Wijkerstraatweg. ,,Ze gooiden een rotje naar me toe”, beklaagt ze zich. Ze heeft geen goed woord over voor het gedrag van de aanwezige jongeren.

DekaMarkt gesloten

De politie is met meerdere voertuigen ter plaatse en houdt de zaak nauwlettend in de gaten, maar de meeste jongeren gedragen zich rustig. Wie vuurwerk afsteekt, loopt het risico meegenomen te worden naar het bureau. Wat later, het is inmiddels avond, loopt de zaak alsnog uit de hand. Er wordt vuurwerk afgestoken bij de vestiging van DekaMarkt. Het team van de supermarkt aarzelt niet en gooit de zaak meteen dicht. ,,Uit oogpunt van veiligheid voor onze klanten en medewerkers”, verklaart een medewerker na afloop.

Wat later heeft de politie meerdere aanhoudingen verricht en keert de rust in het dorp terug. Op diverse locaties staan groepen ME’ers gemoedelijk met elkaar te kletsen. Intussen houden ze een oogje in het zeil, maar de jongeren laten zich niet meer zien. (Foto: Bos Media Services)