Mechelse herder Bløf tweede op NK: ticket voor WK

IJmuiden – Afgelopen weekend is de Mechelse herder Bløf met Sico Goedhart uit IJmuiden tweede geworden op het Nederlands Kampioenschap Werkhonden voor Belgische herders. De wedstrijd werd in Klimmen, Zuid-Limburg gehouden. Bløf is een van de herdershonden waarmee Sico en Manon gepassioneerd trainen binnen de IGP-werkhondensport.

Het stel uit IJmuiden kwam eerder al in het nieuws door hun andere Mechelse herdershond Aikido, die in september deelnam aan de wereldkampioenschappen in Slovenië. Nu komt alle eer aan Bløf toe, die met haar zes jaar topfit binnen deze sport presteert. De honden moeten zich op drie onderdelen tonen. Op de eerste plaats het speuren, waarbij een uitgelopen spoor door de hond wordt uitgewerkt op zoek naar drie voorwerpen.

Dan de dressuur, waarbij gehoorzaamheid, apporteren en sprongen beoordeeld worden. Het meest spectaculaire onderdeel is het pakwerk, wat inhoudt dat de hond een boef verhindert te vluchten door in een juten mouw te bijten en de persoon te bewaken tot de baas weer in de buurt is. Dit spel is spectaculair om te zien. Voor de honden en voor Sico en Manon is dit een way of life. In april volgend jaar zullen ze deelnemen aan de wereldkampioenschappen in Italië. Op www.teamstormvogels.nl zijn foto’s en filmpjes te zien. (Foto: Maatwerk Fotografie)