Mechelse herder Aikido pakt opnieuw podiumplaats tijdens NK voor werkhonden

IJmuiden – Vorige week streden in Gaanderen diverse werkhondenrassen om de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Werkhonden. De Mechelse herdershonden Aikido en Blöf van Manon Dillenius en Sico Goedhart hebben zich na een jaar van diverse wedstrijden weten te selecteren voor dit grootse hondensportevenement binnen de IGP-sport.

(Foto: Maatwerk Fotografie)

De IGP-sport kent drie disciplines waarbinnen punten behaald moeten worden. Het streven is zo dicht mogelijk bij de ultieme honderd punten te komen. Bij het onderdeel speuren moeten de honden een gelopen spoor kunnen volgen en daarop drie voorwerpen vinden. Het onderdeel gehoorzaamheid lijkt nog het meest op dressuur, waarbij het de kunst is de hond snel en optimaal op commando’s oefeningen te laten uitvoeren die vrolijk en energiek getoond moeten worden door de hond. Het onderdeel pakwerk is zonder twijfel het meest spectaculair. We kijken eigenlijk naar een stukje theater, waarbij de hond in spelvorm geleerd heeft een boef te lokaliseren en te verhinderen dat deze weg wil rennen en te blijven bewaken tot de baas in de nabijheid is.

(Foto: Ron Baltus)

Way of life

Het spel laat een schakeling zien waarbij de hond op intuïtie leert reageren zonder daarbij de commando’s van de baas te negeren. De honden zijn geleerd op een jute beschermmouw de boef in kwestie te pakken door in te bijten. En door imponerend te blaffen om te voorkomen dat de boef zich uit de voeten wil maken. Manon Dillenius en Sico Goedhart uit IJmuiden trainen al jaren vol passie met hun herdershonden. ,,Er zit heel veel tijd in onze trainingen, het is eigenlijk een way of life. We rijden vele kilometers om met de beste trainers samen te kunnen werken.’’ Al de inspanningen brengt het duo mooie resultaten. Zo heeft Blöf van Sico in mei van dit jaar deelgenomen aan de wereldkampioenschappen in Roemenië, waar de beste Belgische herders van de wereld te zien waren.

(Foto: Pics4dogs)

Drie kampioenstitels op rij

Aikido heeft inmiddels heel wat meer ervaring. Hij heeft drie keer achtereenvolgens de titel Nederland Kampioen Werkhonden mogen ontvangen. Hij liep in 23 wedstrijden in de top mee, waaronder vijf deelnames aan de wereldkampioenschappen. Afgelopen weekend heeft hij opnieuw een podiumplek weten te behalen. Met een gelijk puntentotaal stonden de drie winnaars naast elkaar. Degene met de hoogste notering in het pakwerk wint dan de wedstrijd en zo heeft Aikido een mooie derde plek behaald. Daarmee heeft hij opnieuw zijn plek in het Nederlands team weten te behouden. Manon en Sico reizen met hun honden naar Slovenië om van 4 tot 10 september deel te nemen aan de wereldkampioenschappen van de FCI. Kijk op www.teamstormvogels.nl voor meer informatie.