Magie, humor, verwondering en verwarring op de Boulevard of Magic

IJmuiden – ,,Ik snapte er geen moer van’’, ,,Hoe wéét die man dat?’’ ,,Ik heb toch echt heel erg opgelet’’, en dit soort opmerkingen die mensen verward maar wel vol ver- en bewondering uiten bij goochelaars en andere magiërs. Je hoorde ze van heel veel mensen die waren afgekomen op de zevende editie van Nederlandse Kampioenschap Straatgoochelen dat werd gehouden op de Kennemerboulevard, voor de gelegenheid omgedoopt tot Boulevard of Magic.

Door Ingeborg Baumann

Het was dan ook wel eventjes de top van Nederland op magisch gebied dat hun kunsten en trucs vertoonde. Paul Morak, Wessel Kort, Martijn Priemis, Leo Smetsers, Igor de Kort, Ab Schouten, Peter Vogel, Ollie Quist, John Anders en Vincent van Leth zijn klinkende namen voor de liefhebbers. De deelnemers maken kans om Nederlands kampioen te worden in twee categorieën: Boulevard of Magic en NK straatgoochelen.

Herman Koster

Herman Koster kennen we allemaal als gezellige en hartelijke eigenaar van Het Zandhuis. Maar wist je dat hij een humoristisch goochelaar is, die diverse eerste prijzen gewonnen heeft op binnen- en buitenlandse goochelcongressen? Tussen 1988 en 2002 was hij demonstrateur en het gezicht van Jan Monnikendam’s MagicShop, Nederlands meest bekende goochelwinkel. In die periode heeft hij als raadgever voor diverse goochelshows en televisieprogramma’s honderden goochelaars (onder wie Hans Kazàn en Hans Klok) voorzien van de nieuwste effecten. Sinds een aantal jaar is hij organisator van de Boulevard of Magic in IJmuiden aan Zee.

Gerhard Hessling

Mede- organisator Gerhard Hessling is voorzitter van de Noord-Hollandse Bond van Goochelaars en woont in Velserbroek. ,,Het publiek bestaat uit mensen die het hartstikke leuk vinden om te zien en goochelaars. Het is ook een beetje een reünie voor velen, Boulevard of Magic is een plaats van ontmoeting. Straatgoochelen is uniek en dit is het enige evenement met prijzen. Wat vandaag het meest magisch is, is het weer trouwens. We hielden ons hart vast.’’ Want er staat het normale aardige briesje maar de zon schijnt wel en het regent niet.

Hartstikke druk op de Kennemerboulevard. Foto: Erik Baalbergen
Wil Zonnebril zorgde voor verwondering en hilariteit. Foto: Erik Baalbergen

Jurering

Renske Baud staat ernstig de straatgoochelaars te jureren. Zij is een van de drie juryleden, een van de andere is Hakim. Er wordt gekeken en beoordeeld op magische sfeer, showmanship/presentatie,  entertainmentwaarde,  programmaopbouw, technische en googelvaardigheid en originaliteit. Aan het publiek te zien is dat bij alle deelnemers dik in orde. Haar partner Frans Baud is mede-sponsor en ze wonen op de Kennemerboulevard. ,,Activiteiten als deze moeten echt gestimuleerd worden.’’

Erik Baalbergen ernstig verward door Leo Smetsers. Foto: Joke Baalbergen

Ruiten vier

Leo Smetsers in bezig het publiek in verwarring te brengen met een klassieke maar nooit vervelende kaartentruc. Uiteraard staat fotograaf van de Jutter|Hofgeest en schrijver van de rubriek Typisch IJmuiden Erik Baalbergen vooraan met zijn vrouw Joke plus camera en uiteraard wordt hij eruit gepikt door Smetsers. Er zullen zelden momenten in zijn leven zijn geweest waarop hij zo verbluft kijkt. ,,Ik snapte er geen ene moer van!’’ Smetsers blijkt ook begenadigd illusionist en een ware Houdini. Als hij wordt ingepakt in een zak met een groot slot erop is hij binnen de minuut los.

Herman Koster, Gerhard Hesling, Hakim en winnaar Vincent van Lent. Foto: aangeleverd

Verwonderen

Vincent van Lent staat in een kleurige outfit als paradijsvogel tussen het publiek. ,,Ik vind het zo’n fantastisch mooi initiatief! Wat is er mooier om mensen zich te laten verwonderen, ze los te maken van de dagelijkse beslommeringen? En dan op zo’n geweldige locatie ook nog!’’ Vincent blijkt de winnaar van Boulevard of Magic.

Peter Vogel uit Halfweg won zondag het NK straatgoochelen, tweede en derde werden John Anders en Mario Magic (Martijn Priemis). Boulevard of Magic werd gewonnen door Vincent van Leth met als tweede Leo Smetsers en de derde prijs ging naar Peter Vogel.

Alle deelnemers met ‘De groeten uit IJmuiden’. Foto: aangeleverd