Lezing over luchtoorlog boven IJmuiden

Op donderdag 23 juni houdt historisch onderzoeker Hans Nauta op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK) een lezing over de luchtoorlog boven IJmuiden gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Het is de laatste lezing van het HGMK die wordt gehouden in het harmoniegebouw aan de Groenelaan 74. Na de zomer zullen de lezingen plaatsvinden in het nieuwe historisch informatiecentrum, dat aan het Westerhoutplein wordt geopend.

IJmuiden was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plaats voor de Duitse bezetter en werd dan ook tot ‘Festung IJmuiden’ bestempeld en zwaar verdedigd. De havenstad werd herhaaldelijk vanuit de lucht aangevallen.

In het begin van de oorlog waren de Hoogovens en haven nog een voornaam doelwit, later ook de betonnen onderkomens voor de motortorpedoboten. In de lente van 1944 kenden de luchtaanvallen een hoogtepunt, toen op één dag 390 bommenwerpers meer dan 1.400 bommen afwierpen.

Tijdens de lezing toont Hans Nauta filmbeelden die nooit op televisie of internet vertoond zijn. Nauta bestudeert al meer dan 25 jaar de luchtoorlog boven Noord-Holland in binnen- en buitenlandse archieven.

Hij heeft inmiddels een archief opgebouwd van vele tienduizenden documenten en beeldmateriaal. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. Leden van het HGMK hebben gratis toegang op vertoon van hun ledenpas, anderen betalen 4,00 euro.

Zie ook www.hgmk.nl.