Lezerspost: achterstallig onderhoud sociale huurwoningen

Met veel belangstelling las ik de artikelen over schimmelvorming in sociale huurwoningen. Ik zit met precies hetzelfde probleem. Ik huur een flatje van het Woningbedrijf Velsen in de Voermanstraat te IJmuiden. Twee jaar geleden werden wij (en vele andere flatcomplexen) in de steigers gezet omdat de gevels in slecht staat verkeren en wij dus dachten dat dat zou worden hersteld. Helaas, de steigers hebben bijna jaar gestaan zonder dat er ook maar iets gebeurde. Tot ergens einde van het jaar er opeens allemaal grote gaten in de muren werden geboord (waarbij sommigen het gruis gewoon naar binnen kregen) en daar werden soort grote pinnen in bevestigd waarop weer een ‘net’ werd gespannen. En dat was dan het onderhoud. Wij kregen toen bericht van de verhuurder dat was geconstateerd dat de kozijnen ook toe waren aan vernieuwing, dus alles zou in één keer worden gedaan. Echter, we zijn twee jaar verder en hebben er niets meer over gehoord.

Op mijn ene slaapkamer aan de voorkant had ik ook al schimmelvorming, maar sinds die gaten zijn geboord is de schimmel helemaal toegeslagen, van boven naar beneden (zie foto). Ondertussen begint het ook al in de woonkamer en in mijn slaapkamer aan de achterkant. Ik heb van diverse buren gehoord dat zij hetzelfde probleem hebben, allemaal vooral sinds die boringen. Echter het Woningbedrijf doet niets, ligt aan jezelf, te weinig luchten e.d. Ik woon hier al ruim dertig jaar, maar deze schimmelvorming is van heel recent dus heeft duidelijk met de gevels te maken. En over keukenblokjes; tja, in 1991 hebben wij hier een renovatie gehad waarbij toen een nieuw keukenblokje is geplaatst. Een jaar of vier geleden heb ik een opzichter over de vloer gehad voor het een en ander en heb toen ook een kleine klacht over een paar keukenkastdeurtjes gedaan. Ik kreeg toen te horen dat ik een nieuw blok kon krijgen, maar dat het jaar daarop iedereen een nieuwe zou krijgen, want stond in de planning omdat ze de keukenblokken 25 jaar gaven om mee te kunnen gaan. Ik heb toen gezegd dat ik voor die kleinigheidjes wel kon wachten tot het volgend jaar, maar dom, want ook die keukenblokjes zijn waarschijnlijk opeens in lucht opgegaan, want ook daar nooit meer iets over gehoord. En ondertussen is het dus dertig jaar geleden dat die renovatie is geweest.

Jeanette van den Brink, IJmuiden