Levende duinen: nog veel te doen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is nog steeds helemaal vogelkersvrij. Plaatselijk staan nog veel jonge struikjes. Aan de boswachters en vrijwilligers nu de uitdaging om te zorgen dat deze niet groot worden.

De afgelopen jaren is er met grote machines gewerkt in de duinen. De resultaten zijn goed te zien: grote plekken vrij van Amerikaanse vogelkers en kale duinen. Hiermee houdt Natuurmonumenten het duingebied zo mooi en gevarieerd mogelijk voor de toekomst.

Om duingraslanden te behouden en herstellen, is er geplagd en is zoveel mogelijk Amerikaanse vogelkers verwijderd. Maar er is plaatselijk nog heel wat jonge opslag van Amerikaanse vogelkers. Aannemer Van de Ven heeft de laatste ronde in september en oktober gewerkt met bosmaaier en steekschop, om zoveel mogelijk jonge struiken te verwijderen.

De grote natuurprojecten hebben nog een paar jaar beheer nodig om te slagen: zorgen dat de Amerikaanse vogelkersjes die er nog staan, niet groot worden en zaden (bessen) gaan geven. Ook de kaal gemaakte paraboolduinen, die mogen stuiven, hebben beheer nodig. Er zijn plekken waar de wind (nog) niet genoeg vat op heeft. Daar dreigen helm en braam het zand weer vast te leggen. Door het een paar jaar open te houden, krijgt de wind kans om goed vat te krijgen op de duinen.

De stuivende duinen en het herstellen van duingraslanden door verwijderen van de Amerikaanse vogelkers zijn onderdeel van het project ‘Dutch Dune Revival’. De Nederlandse duinen zijn zeer waardevol en een investering voor het behouden meer dan waard. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie (LIFE+) en de provincie Noord-Holland. PWN en Natuurmonumenten werken nauw samen in de uitvoering en het beheer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Zie ook www.natuurmonumenten.nl/project/duinherstel-dutch-dune-revival.